Contacteer ons

HomeZiekteKlachten en ziektenHyperventilatie

Wat kan ik doen bij een aanval van hyperventilatie?

Hoewel een aanval van hyperventilatie op zich niet gevaarlijk is, kun je beter het nodige doen om deze zo snel mogelijk onder controle te krijgen of om een aanval te voorkomen als je er geregeld last van hebt. In beide gevallen bestaat de kunst er vooral uit om op adem te komen, letterlijk en figuurlijk.

Om een acute aanval onder controle te krijgen, volstaat het om rustiger te ademen. Theoretisch kan dit door eerst diep uit te ademen, vervolgens drie tellen langzaam in te ademen en uiteindelijk zes tellen uit te ademen. Doe dit tot de klachten verdwenen zijn. Helaas gaat een aanval van hyperventilatie meestal gepaard met een paniekerig gevoel, waardoor het in de praktijk niet zo gemakkelijk is om spontaan rustiger te ademen.

Gelukkig bestaan er alleen eenvoudige technieken en hulpmiddelen om een aanval te bestrijden. Drie efficiënte mogelijkheden om in en uit te ademen zijn:

  • door een rubberen slang met een smalle opening (bijvoorbeeld een stukje tuinslang van 50 centimeter);
  • in een papieren of plastic zak, die je voor neus en mond houdt;
  • terwijl je voor je mond en neus met beide handen een gesloten schelp vormt.

Door deze methodes een à twee minuten toe te passen wordt een deel van de koolstofdioxide weer ingeademd, waardoor de klachten verdwijnen.

Voor wie op een discretere manier een aanval onder controle wil krijgen, is bij de apotheek een speciaal apparaatje verkrijgbaar. Het is handiger dan een stuk tuinslang of een zak, maar wel een stuk duurder en niet direct efficiënter.

Bij sommige mensen kunnen hevige inspanningen (bv. diepe kniebuigingen, hardlopen, touwtjespringen) helpen om een opkomende aanval te tackelen. Deze inspanningen versnellen namelijk de zuurstofverbranding, waardoor de aanval kan worden voorkomen.

Als een persoon in je omgeving hyperventileert, kan je zelf het best zo rustig mogelijk blijven. Spreek de persoon op een ontspannen manier toe en geef geruststellende boodschappen. Probeer vervolgens om samen de ademhaling weer onder controle te krijgen.

Veelgestelde vragen

E. Rummens - M. Callens, preventie-artsen CM