HomeZiekteKlachten en ziektenHyperventilatie

Hoe wordt hyperventilatie veroorzaakt?


Over het algemeen liggen spanningen, angst of stresserende factoren aan de basis van zowel een aanval als van de chronische vorm van hyperventilatie. Perfectionisten en mensen die veeleisend zijn voor zichzelf, lopen dan ook een verhoogd risico.

Daarnaast kunnen ook bepaalde omstandigheden (bv. veel mensen, veel drukte, een gesloten ruimte, veel licht) een aanval uitlokken. Het lichaam gaat hierdoor stresshormonen aanmaken zoals adrenaline. Het is dan alsof het lichaam zich voorbereidt op een inspanning. Je gaat vanzelf sneller ademhalen en je hart gaat sneller kloppen.

Andere, meer zeldzame oorzaken zijn onder meer:

  • pijn;
  • koorts;
  • zware lichamelijke inspanningen;
  • oververmoeidheid;
  • zuurstoftekort, bv. in de bergen (in dit geval mag het slachtoffer niet in een zakje blazen).

Wie eenmaal een aanval van hyperventilatie heeft gehad, is vaak bang om dit nog eens mee te maken. Door deze angst en de daarbij behorende spanningen, neemt de kans op herhaling echter alleen maar toe.

Als een aanval steeds in dezelfde omstandigheden plaatsvindt, kan dit leiden tot een fobie, waarbij men angstvallig een aantal plaatsen of situaties tracht te vermijden. De behandeling van hyperventilatie omvat daarom niet alleen een medische behandeling, maar vaak ook een psychologische.

Veelgestelde vragen

E. Rummens - M. Callens, preventie-artsen CM