HomeZiekteKlachten en ziektenHyperventilatie

Hoe kan ik een aanval van hyperventilatie voorkomen?


Om nieuwe aanvallen te vermijden, moeten de eigenlijke oorzaken worden aangepakt. Is een foute ademhaling de boosdoener, dan moet het ademhalingspatroon worden bijgeschaafd. Hiervoor kun je terecht bij een fysiotherapeut, die je hoofdzakelijk zal leren met de buik – en dus niet met de borstkas – te ademen. Ook het langzamer en gelijkmatiger ademen zal tijdens de behandeling de nodige aandacht krijgen.

Als de hyperventilatie in de hand wordt gewerkt door angst, stress of bedreigende situaties, zullen ook deze moeten worden aangepakt. Dit kan onder meer met ontspanningsoefeningen, door individuele begeleiding of via groepsgesprekken.

Kalmeringsmiddelen bieden geen oplossing. De meeste hebben slechts een tijdelijk effect en bovendien riskeert men afhankelijkheid. Wie toch zijn toevlucht wil nemen tot zulke medicatie, kan beter de mogelijkheden vooraf bespreken met zijn arts.

Ook gezonde leefgewoonten kunnen hyperventilatie helpen voorkomen. Het gaat dan niet alleen om goede eetgewoonten en regelmatige lichaamsbeweging, maar zeker ook om voldoende ontspanning. Hyperventilatie de baas worden is namelijk ook een kwestie van figuurlijk op adem komen.

Veelgestelde vragen

E. Rummens - M. Callens, preventie-artsen CM