Een jetlag ontstaat wanneer je biologische klok niet gelijk loopt met de lokale tijd.
Dit komt frequent voor bij vliegtuigreizen naar het oosten of naar het westen, wanneer je reist doorheen verschillende tijdszones.
Een lange vliegtuigreis naar het noorden of het zuiden zal daarentegen geen jetlag veroorzaken.
Hoe verder je reist, en hoe meer tijdszones je dus overschrijdt, hoe ernstiger de klachten. Vliegen in oostelijke richting, waardoor de lichaamsklok vooruit gezet wordt, is vaak moeilijker dan naar het westen. De klachten nemen ook toe met het ouder worden.
Als algemene regel geldt dat het lichaam zich per dag slechts een uur (oostelijke richting) tot maximaal twee uur (westelijke richting) kan aanpassen. Een goed preventief middel is er niet.
Sommige mensen lijden aan slapeloosheid (problemen met in- of doorslapen). Anderen voelen zich extreem slaperig op het verkeerde moment.
Je kunt daarenboven last krijgen van:
Als het vliegtuig begint te dalen, kan het drukverschil hevige pijn veroorzaken op de trommelvliezen. Slikken, geeuwen of kauwgum kauwen kan dit ongemak verlichten. Als dat niet helpt, kan een ontzwellende neusspray verlichting brengen.
De airconditioning in een vliegtuig droogt de slijmvliezen van de ogen, mond, keel en neus uit. Fysiologisch serum in de ogen (vooral voor mensen met lenzen) of in de neus kan dit ongemak verhelpen. Voor een droge keel kan voldoende drinken of zuigen op een snoepje enig soelaas brengen.
Als je door veel te drinken wat vaker moet plassen, kan het zeker geen kwaad om regelmatig naar het toilet te stappen. Want regelmatig de benen bewegen bevordert de bloedsomloop, wat tijdens het vliegen een absolute must is om een diepe veneuze trombose te voorkomen.
Tijdens vliegreizen kan je ook klachten ondervinden zoals hoofdpijn en misselijkheid.