HomeZiekteKlachten en ziektenJicht

Waardoor wordt een jichtaanval veroorzaakt en wie loopt een verhoogd risico?

  • Jicht is meestal erfelijk bepaald.
  • Jicht treft vooral mannen boven de veertig. Slaat de aandoening toe bij vrouwen is dit pas na de menopauze. Ten gevolge van aangeboren afwijkingen in de stofwisseling, komt jicht ook heel uitzonderlijk voor bij kinderen en jongeren.
  • Andere risicofactoren zijn:
  • Omstandigheden kunnen een acute stijging van het urinezuurgehalte teweegbrengen, met een jichtaanval tot gevolg. Dit is bijvoorbeeld het geval:
    • na een zware inspanning;
    • na een heelkundige ingreep;
    • na chemotherapie;
    • na een overvloedige maaltijd;
    • in stress-situaties;
    • bij het gebruik van te veel alcohol.
  • Ook purinerijke voeding (bv. orgaanvlees, ansjovis, sardienen) en bepaalde geneesmiddelen (bv. plaspillen) kunnen de hoeveelheid urinezuur verhogen.

Misverstanden

  • Jicht is het gevolg van een liederlijk leven
    Eeuwenlang werd jicht geassocieerd met alcohol en copieuze maaltijden. Nu weet men beter. De aanleg voor jicht is meestal familiaal bepaald en de ware oorzaak is een te hoog urinezuurgehalte in het bloed. Alcohol en rijkelijke maaltijden kunnen het urinezuurgehalte weliswaar tijdelijk verhogen en een jichtaanval uitlokken, maar liggen niet aan de basis van de aandoening zelf.
  • Jicht is het gevolg van zure voeding
    Dit is niet juist. Tomaten, yoghurt en andere zure eetwaren werken jicht hoegenaamd niet in de hand.
  • Jichtpatiënten hebben zuur bloed
    Deze bewering is volledig uit de lucht gegrepen.

Veelgestelde vragen

Bron: 'Zal ik de dokter bellen? Medisch ABC voor het hele gezin’, dokter Michiel Callens, uitgeverij Lannoo, 2009, 319 pagina’s

Ga ook naar