Medisch gezien wordt een hoge lichaamstemperatuur pas vanaf 38°C gedefinieerd als koorts. Tot 38°C is er eerder sprake van een temperatuursverhoging.
De lichaamstemperatuur wordt geregeld door de hypothalamus. Dit is een soort thermostaat die zich in een aanhangsel van de hersenen bevindt.
De normale temperatuur ligt tussen 35,8 en 37,5°C. Deze varieert van persoon tot persoon en wordt beïnvloed door tal van factoren, zoals: lichamelijke inspanningen, geneesmiddelen, omgevingstemperatuur, voeding en bij vrouwen door de eisprong. 's Ochtends is de lichaamstemperatuur het laagst, in de late namiddag het hoogst.
Zodra ziekteverwekkers het lichaam binnendringen, komt het afweersysteem in actie. De lichaamsthermostaat wordt een paar graden hoger afgesteld, waardoor een aantal aanpassingen optreden die de lichaamstemperatuur verhogen:
Koorts treedt op:
Temperatuursverhoging komt voor:
Koorts op zich is geen ziekte. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om zich te verdedigen tegen ziekteverwekkers. Veel bacteriën, virussen en parasieten gedijen immers slecht bij een hoge lichaamstemperatuur en overleven deze niet.
Bovendien zullen sommige van onze afweermechanismen beter werken bij een hogere lichaamstemperatuur. Ook de lever produceert tijdens de koortspieken stoffen die de vermenigvuldiging van ziektekiemen kan dwarsbomen.
Om het afweersysteem optimaal te laten functioneren, doe je er dan ook goed aan om koorts niet altijd meteen te onderdrukken.