HomeZiekteKlachten en ziekten

Koortsblaasjes

Een koortsblaasje of koortslip is een onschuldige huidaandoening, veroorzaakt door een virus, die meestal voorkomt op of rond de lippen.

Een koortsblaasje verdwijnt over het algemeen vanzelf, maar is niettemin vrij vervelend. De blaasjes voelen pijnlijk aan en zijn bovendien niet mooi. 

De benaming is verwarrend, omdat de aandoening eigenlijk weinig met koorts te maken heeft. Soms is er gelijktijdig met het koortsblaasje lichte koorts omdat het blaasje doorbreekt op een moment dat je verzwakt bent, bijvoorbeeld als je koorts hebt. Maar koortsblaasjes kunnen evengoed optreden zonder koorts.

Symptomen

Koortsblaasjes verschijnen vrijwel altijd aan de rand van de lippen. Ze komen ook vaak op dezelfde plaats terug. Soms kunnen ze ook opduiken in de mond en zeldzaam ook op andere plaatsen op het lichaam. 

Een aanval van koortsblaasjes verloopt in verschillende fasen:

  • bij de meeste mensen zijn tintelingen, jeuk of een branderig gevoel ter hoogte van de lippen de voorbode van de aandoening; 
  • een tot twee dagen later verschijnt er een rode vlek, die snel bedekt wordt met kleine blaasjes vol geelachtig vocht en die jeuk, een branderig gevoel en pijn veroorzaken; 
  • vervolgens barsten ze open, waardoor er kleine zweertjes ontstaan; 
  • de zweertjes drogen uit en krijgen een korstje, dat uiteindelijk verdwijnt zonder littekens na te laten.

Koortsblaasjes kunnen omwille van de pijn en het branderig gevoel erg lastig zijn, maar doorgaans zijn ze niet gevaarlijk. Ze zijn wel besmettelijk. Door te krabben of te prutsen aan een koortsblaasje verhoog je niet alleen het risico op verspreiding naar andere plaatsen, maar kan er ook een bijkomende bacteriële infectie op het koortsblaasje ontstaan. 

Een koortsblaasje dat ontstaat ter hoogte van het oog kan wel gevaarlijk zijn. Soms kan het zelfs blindheid veroorzaken. 

Personen met een ernstig verminderde weerstand kunnen een uitgebreider ziektebeeld of verwikkelingen krijgen. Ook bij pasgeboren baby’s tot de leeftijd van ongeveer een maand kan een infectie met het virus erg gevaarlijk zijn.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar