HomeZiekteKlachten en ziekten

Koortsstuipen

Koortsstuipen zijn spiertrekkingen van korte duur die bij opkomende koorts kunnen optreden bij kinderen. Ze zien er angstaanjagend uit, maar zijn zelden gevaarlijk. 

Wanneer je kind koorts krijgt, kunnen koortsstuipen optreden: het lichaam van je kind verstijft, en de armen en benen gaan heftig samentrekken. Dit kan enkele tot vijftien minuten duren en gaat vanzelf weer over. 

Koortsstuipen komen enkel voor bij kinderen van zes maanden tot zes jaar. Ze worden het vaakst gezien rond de leeftijd van 1,5 jaar. 

Koortsstuipen treden vooral op bij het begin van een koortsperiode, wanneer de lichaamstemperatuur oploopt. Ze kunnen zich voordoen vooraleer je merkt dat je kind ziek is en koorts maakt. 

  • Er bestaat geen verband tussen de hoogte van de koorts en het optreden van een koortsstuip. Er is ook geen verband tussen koortsstuipen en de ernst van de infectie die de koorts veroorzaakt.
  • Koortsstuipen komen veel voor; 2 tot 5% van de kinderen krijgt er ooit mee te maken. Ze treden op bij kinderen die geen neurologische aandoening, stofwisselingsziekte, mentale achterstand of hersenbeschadiging hebben.
  • Bij sommige kinderen is een koortsstuip eenmalig, bij anderen kan een volgende koortsepisode opnieuw gepaard gaan met koortsstuipen.
  • Gewone koortsstuipen veroorzaken geen neurologische uitvalsverschijnselen zoals een slappe verlamming in een arm of een spraakprobleem.

Atypische of complexe koortsstuipen verlopen anders. Soms duurt de aanval iets langer of treden er twee aanvallen op binnen de 24 uur. Bij een atypische koortsstuip is verder onderzoek aangewezen.

Oorzaak

De exacte oorzaak van koortsstuipen is onbekend. Aanleg voor koortsstuipen is vaak familiaal gebonden. 

Na verloop van tijd verdwijnt bij de meeste kinderen deze reactie op koorts: na de leeftijd van zes  jaar komen koortsstuipen niet meer voor. 

Koortsstuipen ontstaan bij het begin van een koortsperiode. Je kan ze niet voorkomen door de koorts te onderdrukken met een koortswerend middel.

Veelgestelde vragen

Bronnen: www.thuisarts.nl, www.gezondheidenwetenschap.be en www.rodekruis.be, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar