HomeZiekteKlachten en ziekten

Loopneus

Een loopneus of verstopte neus is een onschuldige klacht die meestal voorkomt bij een verkoudheid of als overgevoeligheid op een prikkel. 

Op de binnenwand van de neusgaten zitten slijmvliezen en trilhaartjes die virussen en stof uit de luchtwegen moeten weghouden. 

Komt een indringer toch door de slijmbarrière of krijgen de slijmvliezen op een andere manier te maken met externe prikkels, dan produceren ze meer slijm en brengen een slijmvloed op gang. 

Bovendien verwijden de bloedvaatjes van de zwellichamen in de slijmvliezen, waardoor de zwellichamen zwellen.

Oorzaken

Als een virus de oorzaak is, ontstaat een verkoudheid met een loopneus of verstopte neus. 

Daarnaast kan een loopneus ook voorkomen als gevolg van overgevoeligheid voor prikkels. Het kan gaan om allergische prikkels of niet-allergische prikkels.

  • Bij een allergie is er een overdreven reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof. Frequente voorbeelden zijn: stuifmeel (hooikoorts), schimmels of huidschilfers van dieren. Het neusslijmvlies zwelt op en produceert extra slijm. Vaak zijn er dan ook andere klachten zoals jeukende ogen of een kriebelende keel. 
  • Ook niet-allergische prikkels kunnen het neusslijmvlies irriteren en dezelfde klachten veroorzaken. Voorbeelden zijn: fysieke inspanning, temperatuursverandering, dampen (rook, uitlaatgassen), parfums, luchtverfrissers, baklucht of verflucht. 

Neusklachten kunnen ook optreden als nevenwerking van geneesmiddelen zoals pijnstillers of druppels tegen een verhoogde oogdruk.

Veelgestelde vragen

Bron: www.thuisarts.nl, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar