Na het doorslikken, komt voedsel in de slokdarm terecht die het voortstuwt naar de maag. Daar wordt het voedsel vermengd met maagsap dat onder meer een agressief zoutzuur bevat.
Een dubbel klepmechanisme, gevormd door de kringspier onderaan de slokdarm en de middenrifspier, voorkomt dat de maaginhoud terugkeert naar de slokdarm.
Gebeurt dit toch, geeft dit meestal een brandend gevoel in de borst of een zure smaak in de mond.
De klachten variëren van persoon tot persoon. Zo proeven sommige mensen het zuur in de mond, terwijl andere daar geen last van hebben.
Veelvoorkomende klachten zijn:
De klachten komen vooral voor onmiddellijk na een uitgebreide maaltijd, als men vooroverbuigt of gaat liggen en vaak ’s nachts. Ze nemen toe bij verhoogde druk op de buik zoals bij overgewicht, hoesten, persen of het dragen van te strakke kleding.
Zure oprispingen zijn meestal slechts van korte duur en hebben doorgaans geen gevolgen. Houden ze jarenlang aan, kunnen ze evenwel toch problemen veroorzaken. Zo kan het agressieve maagsap het slijmvlies van de slokdarm beschadigen, wat kan leiden tot een slokdarmontsteking. Indien het slijmvlies permanent wordt aangetast, neemt de kans op slokdarmkanker toe.