Een melanoom is een type huidkanker die ontstaat vanuit pigmentcellen. Indien dit niet tijdig herkend en behandeld wordt, kan deze kanker levensbedreigend zijn.
Gelukkig zijn er een aantal kenmerken die je helpen om een melanoom tijdig op te sporen.
De huid bestaat uit drie lagen. Huidkanker ontstaat vrijwel altijd in de bovenste laag (opperhuid). Deze bestaat uit verschillende soorten huidcellen die instaan voor de opbouw van de huid, en pigmentcellen die melanine aanmaken en de huid bruin kleuren.
Een melanoom ontstaat vanuit de pigmentcellen en is de agressiefste vorm van huidkanker. Deze tumor, ook wel zwart gezwel genoemd, is uiterst kwaadaardig en kan al in een vroeg stadium uitzaaien naar andere organen zoals de lever, de longen of de hersenen. Als het melanoom niet tijdig wordt ontdekt, is de afloop vaak dodelijk.
In België krijgen ieder jaar zo’n 1.500 mensen een melanoom. De aandoening treft meer vrouwen dan mannen. Melanomen kunnen op alle leeftijden ontstaan, maar komen meest frequent voor tussen 30 en 60 jaar.
Naast het melanoom bestaan nog andere soorten huidkanker. De meest voorkomende vormen, zoals basaalcelkanker en plaveiselcelkanker, ontstaan vanuit de huidcellen.
Een melanoom kan op alle plaatsen op de huid voorkomen, maar het heeft een aantal ‘voorkeurlokaties’. Zo komt het melanoom bij vrouwen vaak voor op de benen; bij mannen op de romp. Maar ook op het hoofd, in de hals en op de armen worden soms melanomen gezien. Zeldzaam kunnen ze zelfs op slijmvliezen ontstaan, zoals in de mondholte, in de vagina of zelfs in de ogen.
De tumor kan opkomen in een gave huid, maar kan ook ontstaan uit bestaande pigmentvlekken zoals een moeder-, geboorte- of schoonheidsvlek. Op zich zijn deze vlekjes echter onschadelijk. Pas als ze veranderen van kleur, vorm, dikte of grootte, of wanneer ze beginnen jeuken, schilferen, zweren of bloeden, bestaat het risico dat ze uitgroeien tot een kwaadaardig melanoom.