HomeZiekteKlachten en ziekten

Nachtmerries

Een nachtmerrie is een onplezierige droom waaruit je wakker schrikt. Ze gaat steeds gepaard met negatieve gevoelens zoals angst of intens verdriet.

De inhoud van een nachtmerrie kun je je doorgaans goed herinneren. Nachtmerries zijn meestal zeer realistisch. Vaak gaat het over bedreigende of kwellende dingen zoals een achtervolging of het verlies van een dierbare. Soms ontstaan nachtmerries als reactie op een ingrijpende gebeurtenis in je leven. 

Nachtmerries treden vooral op in de tweede helft van de nacht. Net zoals dromen, komen ze vooral - maar niet uitsluitend - voor tijdens de REM-slaap of droomslaap

Iedereen heeft wel eens een nachtmerrie. Maar bij 2 tot 5 procent komen ze zo vaak voor en zijn de gevoelens zo intens dat ze de slaap verstoren. Ze hebben dan een negatief effect op het functioneren overdag.

Symptomen

Een nachtmerrie kan uiteraard je slaap verstoren

Bij herhaalde nachtmerries ga je bovendien andere gewoontes aannemen die je slaapkwaliteit verminderen (bv. het slapengaan uitstellen, het licht aan laten, in de zetel slapen). Bij het terugdenken aan de nachtmerries kunnen ook gevoelens ontstaan zoals angst en stress. Door al deze gevolgen zal je minder en slechter slapen. En overdag kan je last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen, stemmingswisselingen of angst.

Naar de dokter?

Als nachtmerries zo vaak voorkomen of zo intens zijn dat ze je nachtrust in het gedrang brengen, raadpleeg je beter je arts. Die kan je doorverwijzen naar een psycholoog voor cognitieve gedragstherapie. Hiermee wordt het probleem meestal snel verholpen.

Bron: Leerboek slaap en slaapstoornissen (uitg. Acco), bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen