HomeZiekteKlachten en ziekten

Onderkoeling

Onder de meeste omstandigheden is het lichaam in staat een gezonde temperatuur te bewaren. 

Maar bij langdurige blootstelling aan lage temperaturen of in een koude, vochtige omgeving - en vooral als de kleding nat of vochtig is - kan het regelmechanisme de lichaamswarmte niet meer op normaal peil houden. Dit kan onderkoeling veroorzaken. 

Wat?

Een onderkoeling of hypothermie wordt gedefinieerd als een geheel van stoornissen bij een centrale lichaamstemperatuur lager dan 35°C.

Meestal duurt het enkele uren tot soms zelfs dagen om onderkoeld te geraken. We spreken dan van een chronische onderkoeling

In sommige omstandigheden kan dit proces echter veel sneller verlopen, bijvoorbeeld als iemand in koud water valt of in geval van hevige wind. Je kan dan onderkoeld geraken binnen enkele minuten tot zelfs seconden. In dat geval spreken we van een acute onderkoeling.

Herstel

Zowel bij een beginnende als een niet-kritieke onderkoeling is de kans op volledig herstel groot. Ook jonge mensen hebben een grotere kans op herstel. 

Maar ook tot minuten na een volledige hartstilstand heeft een reanimatie bij een onderkoelde persoon kans op slagen. Het is dus van groot belang om steeds gespecialiseerde hulp in te roepen en zelf altijd de eerste hulp toe te passen.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts LCM