HomeZiekteKlachten en ziekten

Oogongevallen

De meeste oogongevallen bij kinderen doen zich voor tussen 8-9 jaar en 14 jaar. Ze gebeuren thuis met scherpe voorwerpen zoals pijlen, stokken, propjes uit blaaspijpen, katapulten, ...

Symptomen

Oogletsels ontstaan na een slag tegen je oog, na beschadiging door een scherp voorwerp of door een vreemd voorwerp in je oog.

  • Je knijpt je ogen dicht;
  • je hebt pijn;
  • je oog traant;
  • en het kan zijn dat je lichtschuw wordt. 

Soms is er een rode vlek op het wit van je oogbol zichtbaar zonder andere klachten. 

Daarnaast kan je ooglid beschadigd zijn, of kan je een blauw oog hebben. In ernstige en uitzonderlijke gevallen is het zelfs mogelijk dat het netvlies loslaat.

Wat?

Een vinger, een kledingstuk, een tak, of een scherp voorwerp kwam in je oog terecht. Daardoor krijg je een oppervlakkige beschadiging van je hoornvlies of je oogkas. Ook een vuiltje kan je hoornvlies licht beschadigen.

Er kan ook een bijtend of schurend product in je oog terechtgekomen zijn, dit veroorzaakt een branderig gevoel en lichtschuwheid. Overmatige blootstelling aan UV door de zon of de zonnebank geven dezelfde klachten. 

Door een slag of scherp voorwerp kan je ooglid verwond zijn. Een slag op je oog kan een bloeduitstorting veroorzaken waardoor je ooglid of de huid rondom je oogkas blauw verkleurt (blauw oog).

Basisprincipes eerste hulp

Het is belangrijk dat je weet wat er gebeurd is (een slag of bal tegen het oog, een stofje ...) en wat de klachten zijn (pijn, slecht zien ...). Als je vermoedt dat het oog gekwetst werd, ga dan het best onmiddellijk naar een oogarts.

Dek het oog af met een zacht en zuiver verband. Hou hierover nog een handdoek of kussen. Dit belet dat het kind op het oog kan drukken of er in kan wrijven en op die manier de verwonding kan verergeren.

Veelgestelde vragen

Ga ook naar


Download