HomeZiekteKlachten en ziekten

Oorprop

Een oorprop of een ‘verstopt oor’ ontstaat door de opstapeling van oorsmeer in de gehoorgang. Het is de meest frequente aandoening van de gehoorgang.

De gehoorgang, die de oorschelp verbindt met het trommelvlies, is bekleed met huidcellen. Tussen deze cellen bevinden zich haarfollikels, talgklieren en oorsmeer-klieren. Deze laatste maken het oorsmeer aan. 

Oorsmeer heeft meestal een geelbruine kleur, maar het kan donkerder worden naarmate het meer uitdroogt. Soms is het zelfs zwart doordat er van buiten uit veel vuiltjes en stof in komen.

Nut van oorsmeer

Oorsmeer is op zich niet schadelijk. Integendeel, want samen met de gehoorgang heeft het een reinigende en beschermende functie

  • De huid in de gehoorgang zorgt ervoor dat het oorsmeer naar buiten wordt afgevoerd. Door zijn kleverigheid neemt het oorsmeer dode cellen, inkomende vuiltjes en micro-organismen mee naar buiten. 
  • Omdat het oorsmeer zuur is, biedt het extra bescherming tegen ontstekingen door schimmels en bacteriën. 
  • Omdat het oorsmeer ook vettig is, beschermt het tegen uitdroging en beschadiging van de gehoorgang en het trommelvlies, en tegen inkomend vocht.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen