HomeZiekteKlachten en ziektenOvergevoeligheid

Voedselintolerantie

Als het niet gaat om een overgevoeligheidsreactie ten gevolge van een voedselallergie, spreken we van een voedselintolerantie. Hierbij gaat het niet om een overmatige reactie van het immuunsysteem. 

Bij een voedselintolerantie worden de klachten veroorzaakt door een slechte vertering van bepaalde bestanddelen. Dit komt meestal door een tekort in een stof die helpt bij de vertering. 

De meest frequente klachten zijn:

Voorbeelden

  • Lactose 
  • Gluten (een eiwit aanwezig in tarwe, rogge en gerst). Overgevoeligheid voor gluten is niet hetzelfde als coeliakie waarbij het om een immuunreactie gaat en een glutenvrij dieet heel strikt moet aangehouden worden.

Pseudo-allergie

Een speciale vorm van voedselintolerantie is pseudo-allergie. Bij een pseudo-allergie treden dezelfde symptomen op als bij een echte allergische reactie. Maar in tegenstelling tot een allergische reactie worden geen overtollige antilichaampjes aangemaakt. 

De klachten kunnen variëren: 

  • huiduitslag;
  • jeuk;
  • zwellingen;
  • hartkloppingen;
  • ... 

Voorbeelden 

  • Tyramine, dat van nature door een fermentatieproces aanwezig is in schimmelkazen, salami, visconserven en chocolade. 
  • Sommige vissoorten. 
  • Bepaalde toegevoegde bestanddelen (additieven), kleurstoffen, conserveringsmiddelen, smaakversterkers (glutamaten), antioxidanten en vulmiddelen. 

Wat te doen?

  • Vermijd de voedingsmiddelen waarvoor je overgevoelig bent. Bij een voedselintolerantie worden kleine hoeveelheden, in tegenstelling tot een allergie en een pseudo-allergie, vaak nog wel verdragen.
  • Vraag raad aan je arts of aan een diëtist om de geschrapte voedingsmiddelen in je dieet zo evenwichtig mogelijk te vervangen.

Veelgestelde vragen

Bron: www.gezondheidenwetenschap.be, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar