HomeZiekteKlachten en ziekten

Pijn

Pijn is niet alleen een onaangenaam gevoel maar in de eerste plaats een signaal van het lichaam dat er iets mis loopt.

In heel het lichaam zitten pijnreceptoren die door bepaalde prikkels zoals bv. een verwonding of een ziekte kunnen gestimuleerd worden. De pijnprikkel wordt dan via de zenuwen en het ruggenmerg naar de hersenen gestuurd en men voelt pijn. Soms is pijn ook het gevolg van schade aan de zenuwen. Vooral pijn als gevolg van een pijnprikkel is goed te behandelen met pijnstillers. 

Geen twee personen ervaren pijn op dezelfde manier. Pijn is immers niet alleen iets lichamelijks.
Ook emoties spelen een rol in het ervaren van pijn. Wie zich zenuwachtig of moe is, voelt de pijn soms heviger. In aangenaam gezelschap kan het pijngevoel verminderen. Wat de ene persoon hevige pijn noemt, is dat niet noodzakelijk voor een andere persoon.
Daarnaast bepalen ook culturele, psychologische, sociale en omgevingsfactoren hoe en wanneer men pijn ervaart. Wie bv. vaak zware fysieke arbeid moet doen, heeft meer kans op rugklachten. Mensen met een zittend beroep hebben vaker last van hoofd- en nekpijn.

Soorten

  • Acute pijn
    Treedt plots op als reactie op een pijnprikkel. Wanneer de oorzaak verwijderd wordt en de gevolgen behandeld zijn, verdwijnt de pijn spontaan en relatief snel. 
  • Chronische pijn
    Houdt gedurende een lange tijd aan, soms levenslang. Artsen beschouwen deze pijn meer en meer als een ziekte op zich die alle aandacht verdient. Chronische pijn zorgt er vaak voor dat normaal functioneren moeilijker wordt. Een behandeling en opvolging door een arts is noodzakelijk.

Veelgestelde vragen

Ga ook naar