Door het trage verloop wordt prostaatkanker gezien als een chronische ouderdomsziekte.
De prostaat is een mannelijk orgaan, gelegen onder de blaas en voor de endeldarm. De klier heeft de vorm en grootte van een kastanje. Ze produceert prostaatvocht, dat bij een zaadlozing samen met de zaadcellen naar buiten komt. De groei van de prostaat en de vorming van het vocht worden geregeld door hormonen die vooral worden aangemaakt in de zaadballen en de bijnieren.
Bij de meeste mannen vergroot de prostaat rond hun vijftigste, wellicht als gevolg van hormonale veranderingen. Hierdoor kunnen ook afwijkingen ontstaan die in de prostaat kankerhaardjes teweegbrengen. Gelukkig zijn deze doorgaans vrij onschuldig en blijven ze passief aanwezig zonder ernstige schade te veroorzaken.
Slechts bij een op de vijf mannen ontwikkelt de kankerhaard zich tot een kwaadaardige tumor. Meestal gebeurt dit heel langzaam en het kan wel twintig tot dertig jaar duren voordat de kanker effectief doorbreekt.
Welke kankerhaardjes onschadelijk blijven en welke uitgroeien tot een kwaadaardige tumor, is jammer genoeg nog niet uit te maken.