HomeZiekte en behandelingKlachten en ziektenProstaatkanker

Hoe wordt prostaatkanker behandeld?


Als in de prostaat een kankerhaard wordt gevonden, zijn diverse opties mogelijk. Men kan de kanker drastisch behandelen met een operatie, bestralingen en/of hormonale therapie. Maar men kan ook waakzaam afwachten en de ontwikkeling nauwgezet in de gaten houden, want het behandelen van een weinig tot matig agressieve prostaatkanker verandert amper iets aan de levensverwachting. Bovendien kan een behandeling ernstige bijeffecten hebben, zoals impotentie en ongewild urineverlies. 

De keuze tussen ingrijpen of afwachten is meestal niet gemakkelijk. Doorslaggevende factoren zijn onder meer de aard van de kanker, de gezondheidstoestand van de betrokkene en diens visie. Zo kunnen sommige mannen niet leven met het idee dat ze kanker hebben en willen ze het gezwel absoluut laten verwijderen. Anderen zien het absoluut niet zitten om met erectie- en plasproblemen geconfronteerd te worden en nemen het risico van de tumor erbij.

Om een doordachte beslissing te kunnen nemen is het goed om rustig alle pro’s en contra’s af te wegen en met de arts te bespreken. Hoewel prostaatkanker een belangrijke doodsoorzaak is, groeien veel tumoren heel langzaam, vooral bij oudere mannen, en soms geven ze helemaal geen klachten. Vooral mannen tussen veertig en zestig jaar moeten worden behandeld.

Kanker die al verder dan de prostaat is uitgezaaid, kan niet helemaal meer genezen, maar met hormoontherapie zijn de klachten jarenlang onder controle te houden.

Veelgestelde vragen

Bron: ‘Zal ik de dokter bellen? Medisch ABC voor het hele gezin’, dokter Michiel Callens, uitgeverij Lannoo, 2009, 319 pagina’s

Ga ook naar