HomeZiekteKlachten en ziekten

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidziekte. Ze komt in de een of andere vorm bij zowat een op de vijftig mensen voor. 

Wat?

Op psioriasis rust soms een zwaar taboe. Toch is deze ziekte niet besmettelijk en niet schadelijk voor de gezondheid. Er is geen enkele reden om de letsels als vies of lelijk te beschouwen.

Symptomen

Bij psoriasis wordt de huid ongeveer zeven keer sneller vervangen dan normaal. Hierdoor gaat ze schilferen en rode vlekken vertonen, die over het hele lichaam of op bepaalde plaatsen kunnen voorkomen. De roodheid is te wijten aan een ontsteking die op het schilferen volgt.

Psoriasis kan gepaard gaan met:

  • hevige jeuk;
  • rode, gezwollen en pijnlijke gewrichten;
  • afwijkingen van nagels van handen en tenen wegens een gestoorde hoornvorming en ontstekingen in het nagelvormende deel van de huid. Dat uit zich met putjes en 'olievlekken' in de nagels of het loskomen van het nagelbed.

Psoriasis komt het meest voor op de strekzijden van ellebogen en knieën en op de onderrug. Maar ook lichaamsplooien (oksels of liezen) en de behaarde hoofdhuid kunnen worden aangetast. Vaak ontstaan pijnlijke kloven, die de kans op ontstekingen verhogen.

Psoriasis wordt dikwijls voor het eerst zichtbaar rond de puberteit, maar kan op elke leeftijd beginnen. Het verloop is onvoorspelbaar. Periodes van betrekkelijke rust wisselen af met opstoten.

Veelgestelde vragen

Bron: ‘Zal ik de dokter bellen? Medisch ABC voor het hele gezin’, dokter Michiel Callens, uitgeverij Lannoo, 2009, 319 pagina’s