HomeZiekteKlachten en ziektenRSI

Hoe wordt RSI behandeld?

Voor elke vorm van RSI geldt dat je moet blijven bewegen. Uiteraard is het evenwel opletten met bewegingen die de pijn uitlokken en in stand houden. Maar een immobilisatie via spalk, steunverband of zelfs gips is uit den boze. Volledige rust wordt afgeraden. 

In geval van een muisarm zal een arts zelden adviseren om geen beeldschermwerk meer te verrichten. Hij zal eerder aanraden om dit werk te doseren

Vaak kunnen ook de werkomstandigheden worden verbeterd. Een ergonomisch advies door bijvoorbeeld de bedrijfsarts is hierbij uitermate wenselijk. Ook voor andere vormen van RSI kan een advies over je houding, je werkorganisatie en eventuele aangepaste hulpmiddelen de uitlokkende factor wegnemen. 

Als de RSI-klachten ernstig worden, is een medische behandeling nodig. Om de pijnklachten te doorbreken zijn pijnstillers aangewezen. De eerste keuze hierbij gaat naar paracetamol. Indien dit onvoldoende is, kan in samenspraak en op voorschrift van je arts worden overgeschakeld op een ontstekingsremmer. Deze medicatie is steeds een tijdelijke oplossing. Indien nodig zal je huisarts je doorverwijzen naar een specialist.

Veelgestelde vragen

E. Rummens en M. Callens, preventie-artsen CM

Ga ook naar