HomeZiekteKlachten en ziekten

RSV-infectie

Een RSV-infectie - RSV staat voor respiratoir syncytieel virus - is een vaak voorkomende virusinfectie die meestal enkel de bovenste luchtwegen aantast. 

Wat?

Vooral bij jonge zuigelingen verloopt de infectie ernstiger, omdat ze ook de lagere luchtwegen raakt. We spreken dan van een RSV-bronchiolitis. 

RSV-infecties komen voor vanaf de herfst tot in het begin van de lente met een piek in de winter.

Symptomen

Bij volwassenen en oudere kinderen beperkt een RSV-infectie zich meestal tot een gewone verkoudheid of een oorontsteking. De infectie verdwijnt spontaan na drie tot zeven dagen. Een exacte diagnose is daarom overbodig.

Bij kinderen jonger dan twee jaar, kinderen met een long- of hartkwaal en bij kinderen met een verminderde weerstand kan de ziekte zich echter ernstiger ontwikkelen. De kleinere vertakkingen van de luchtwegen kunnen geïnfecteerd zijn (bronchiolitis) of er kan een longontsteking ontstaan. Mogelijke symptomen bij RSV-bronchiolitis of longontsteking zijn:

  • een versnelde en moeilijke ademhaling;
  • een zware hoest of hoestbuien;
  • een piepende ademhaling;
  • onrustig of prikkelbaar gedrag;
  • voedingsproblemen (door een verstopte neus, moeilijke ademhaling of hoestbuien).

Ook op hoge leeftijd neemt de kans op een ernstig verloop en een longontsteking toe. Risicogroepen zijn personen met chronische longaandoeningen of een verzwakte weerstand.

In sommige situaties is een ziekenhuisopname vereist, bv. als een baby onvoldoende lucht krijgt, het benauwd heeft of slecht drinkt en daardoor tekenen van uitdroging vertoont.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar