HomeZiekteKlachten en ziekten

Rugpijn

Rugpijn is een vaak voorkomende kwaal.  

80 procent van de bevolking krijgt er ooit mee te maken. Bij de helft ervan is het een regelmatig terugkerend of blijvend probleem.

Meestal is rugpijn niet het gevolg van een ziekte, afwijking of beschadiging van de rug. Slechts in enkele gevallen is er een onderliggende lichamelijke oorzaak en is er sprake van specifieke rugpijn

Doorgaans gaat het om gewone lage rugpijn, waarbij de spieren, banden, gewrichten en tussenwervelschijven in de rug niet meer werken zoals het moet. Maar wat er exact aan de hand is, valt moeilijk te definiëren. 

De pijn kan plots opduiken of geleidelijk ontstaan. Ze kan zeer hevig zijn of eerder zeurend van aard. Lage rugpijn is voelbaar van de onderste ribben tot de billen en straalt soms uit naar de benen. Vooral lang staan of zitten, opstaan en bewegen kunnen heel pijnlijk zijn. 

Meestal verdwijnt het ergste leed na enkele dagen en veroorzaakt het geen blijvende schade. Hardnekkige klachten kunnen geruime tijd aanhouden, maar genezen in principe na zes tot twaalf weken. Duren ze langer, is er sprake van chronische rugpijn. 

Onrust overbodig

Veel mensen met rugklachten vinden dit vervelend. Sommigen voelen zich niet serieus genomen, anderen zijn ervan overtuigd dat de pijn niet te verhelpen is zolang er geen diagnose is of vrezen voor een ernstige aandoening. 

Toch is er geen reden tot ongerustheid. Bij gewone lage rugpijn is de rug namelijk niet beschadigd en bestaat er geen gevaar voor blijvende letsels. Zelfs bij hevige pijn of als men slechts met veel moeite kan bewegen, verdwijnen de klachten meestal spontaan.

Veelgestelde vragen

M. Callens en E. Rummens, preventie-artsen CM

Ga ook naar


Download