HomeZiekteKlachten en ziektenRugpijn

Wat kan ik zelf doen bij lage rugpijn?

Bewegen is doorgaans de beste remedie. Het versterkt de rugspieren, verhoogt geleidelijk de belastbaarheid van je rug en laat de rug opnieuw in conditie komen, zodat de klachten kunnen verdwijnen. Wees dus niet bang om te bewegen, want het is niet schadelijk. Je rugpijn zal er net sneller door genezen.

Eerste twaalf weken

Probeer je dagelijkse activiteiten en normale werk voort te zetten, zelfs al doet dit soms wat pijn. Met een positieve kijk en een optimistische houding en de wetenschap dat dit goed voor jou is, zit je al een heel eind op de goede weg.

Uiteraard mag je niet overdrijven op het ogenblik dat jehevige rugpijn hebt:

  • vermijd zwaar huishoudelijk werk;
  • til geen zware voorwerpen;
  • sta of zit niet langdurig in dezelfde houding;
  • zit niet te lang in de auto;
  • neem geen houdingen aan die pijn veroorzaken.

Bedrust is niet nodig. Als liggen voor jou de minst pijnlijke houding is, kan je gedurende een korte tijd wat bedrust nemen. Kies hierbij wel een goede lighouding. En probeer zeker af en toe recht te komen. 

Langdurig liggen is zinloos en kan zelfs schadelijk zijn. Dit verzwakt immers de spieren en veroorzaakt stijfheid in de rug.

Na enkele dagen kun je proberen de rug wat meer te belasten. Doe dit geleidelijk, zonder te forceren. Neem niet te veel hooi op je vork op dagen met weinig pijn, maar blijf ook bewegen op dagen dat je veel last hebt.

Neem eventueel een pijnstiller indien bewegen te veel pijn doet. Zo wordt de ergste pijn onderdrukt en kan je toch wat bewegen. Geef de voorkeur aan paracetamol. Neem dit gedurende enkele dagen in, op vaste tijdstippen. Lees de bijsluiter en respecteer de maximale dosis van 4 x 1000 mg. Gebruik op eigen houtje geen andere geneesmiddelen.

Na twaalf weken

Als de rugpijn aanhoudt en dus chronisch wordt, is het belangrijk dat je met de klachten leert omgaan en de hinder aanvaardt.

Bij chronische lage rugpijn duiken geregeld emotionele problemen op zoals angst, gevoelens van onmacht en neerslachtigheid. Bovendien komen patiënten die van meet af aan elke vorm van beweging hebben gemeden soms terecht in een neerwaartse spiraal van angst, inactiviteit, lichamelijke beperkingen en pijn. In deze situaties kan de arts doorverwijzen naar een multidisciplinair team, dat onder meer psychologische ondersteuning zal geven.

Indien je arbeidsongeschikt bent, is er de mogelijkheid om je werk geleidelijk te hernemen. Neem hiervoor eerst contact op met je adviserend arts van je ziekenfonds.

Veelgestelde vragen

M. Callens en E. Rummens, preventie-artsen CM

Ga ook naar


Download