HomeZiekteKlachten en ziekten

Schaamluizen

Schaamluizen zijn insecten van ongeveer drie millimeter. Ze zitten bij voorkeur op warme en vochtige plaatsen.

Schaamluizen bevinden zich vooral in het schaamhaar en in de bilspleet. Maar ze kunnen ook op andere plaatsen voorkomen zoals in okselhaar, borsthaar, een behaarde navel of aan de binnenkant van de dijen. Ze zitten dicht tegen de haarwortel, waardoor ze moeilijk te zien zijn. 

Net zoals bij hoofdluizen leggen schaamluizen eitjes (neten) die kort tegen de huid aan de haren vastplakken. De eitjes komen na een week uit. 

Tijdens het vrijen kunnen de luizen van de ene partner naar de andere kruipen. Schaamluizen behoren daarom tot de seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Een condoom biedt geen bescherming tegen schaamluizen. 

Je kunt ook schaamluizen krijgen door kleding of beddengoed te delen met iemand die schaamluizen heeft.

Symptomen

Schaamluizen voeden zich door het zuigen van kleine hoeveelheden bloed. Deze beten en de uitwerpselen van de luizen veroorzaken een afweerreactie van het lichaam, waardoor jeuk ontstaat. 

Door te krabben raakt de huid nog meer geïrriteerd en kan een bijkomende bacteriële infectie ontstaan.

Behandeling

De makkelijkste manier om schaamluizen weg te krijgen, is je schaamhaar afscheren

Er bestaan ook producten om schaamluizen te doden zoals malathion lotion 0,5%. Kam nadien je schaamhaar uit met een luizenkam. Doe dit nog dagelijks gedurende veertien dagen. 

Luizendodende producten zijn insecticiden en giftig. Voorzichtigheid is dus geboden. Lees daarom steeds de bijsluiter en volg stipt de gebruiksaanwijzing op. Net zoals bij hoofdluismiddelen wordt het gebruik ervan afgeraden bij zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven.

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar