HomeZiekteKlachten en ziekten

Schimmelinfecties van de huid

Schimmels behoren tot de meest verspreide micro-organismen ter wereld. Ze komen overal voor, ook op ons lichaam. Als ze de huid of een nagel binnendringen, veroorzaken ze er zelfs een infectie. 

De symptomen ervan variëren naargelang de plaats waar de schimmel opduikt.

Schimmelinfectie op romp of ledematen

Bij deze vorm ontstaan meestal rode ringvormige plekken op de huid die langzaam vergroten. Aan de rand van zo’n plek ontstaat schilfering en kunnen blaasjes en puistjes voorkomen. In het midden lijkt de huid te genezen. De plekken kunnen jeuken of branderig aanvoelen. Door de ringvormige plekjes wordt de infectie ook ringworm genoemd.

Schimmelinfectie van de behaarde hoofdhuid

Vooral jonge kinderen krijgen deze infectie. Ze is zeer besmettelijk waardoor op scholen kleine epidemieën kunnen ontstaan.

De symptomen verschillen naargelang de schimmelsoort. Soms worden de haren broos en breken ze af net boven de hoofdhuid, soms breken ze af op de hoofdhuid en soms vallen ze volledig uit. Hierdoor ontstaan vaak één of meerdere kale plekken. Schilfering en puistjes zijn eveneens mogelijk, alsook typische ‘ringworm-plekjes’ op de schedel. Indien de infectie niet tijdig wordt behandeld, kan ze blijvende kale plekken veroorzaken.

Voetschimmel

Voetschimmel, ook zwemmerseczeem of atletenvoet genoemd, komt vaak voor bij tieners en jongvolwassenen. Roodheid, schilfering en jeuk zijn kenmerkend voor een infectie tussen de tenen. Bovendien kan de huid barsten, met een pijnlijk kloofje als gevolg.
Een infectie aan de zijkant van de voeten of aan de voetzool kan rode plekken met schilfering aan de rand veroorzaken. Er kunnen ook blaren ontstaan.

Schimmelnagel

Schimmel- of kalknagels komen vaak voor, zeker op oudere leeftijd. Meestal worden de teennagels aangetast, maar ook de vingernagels blijven niet buiten schot. Meestal kleurt de nagel wit of geel. Hij kan ook verdikken, of volledig of gedeeltelijk loskomen.

Veelgestelde vragen

Bron: www.thuisarts.nl, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar