HomeZiekteKlachten en ziektenSeksueel overdraagbare aandoeningen

Kan ik testen of ik een soa heb?

Een soa-test is zinvol als je met een nieuwe partner wil vrijen zonder condoom. 

Heb je vaak wisselende seksuele contacten, gebruik dan steeds een condoom en beflapje en laat je jaarlijks testen

Mannen die wisselende seksuele contacten hebben met andere mannen doen dit zelfs het best om de zes maanden.

Om je te laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) raadpleeg je het best je huisarts. Je kunt ook terecht bij een gynaecoloog, in een ziekenhuis, in het Helpcenter ITG in Antwerpen, of in de S Clinic in Brussel. 

De arts zal eerst informeren naar je klachten en op welke manier je seks had. Dit bepaalt immers op welke plek (mond, vagina, penis of anus) er gezocht moet worden naar symptomen. 

De arts zal ook eventuele blaasjes, zweertjes of wratjes bekijken en - indien nodig - bij vrouwen ook de vagina. Afhankelijk van de vermoedelijke soa wordt bloed getrokken, een urinestaal gevraagd of een wisser genomen van de mond, vagina, penis of anus. 

Elke arts is gebonden aan het beroepsgeheim en mag dus aan niemand vertellen waarom je langskwam. Ook niet aan je ouders. De factuur van het laboratorium wordt wel naar je thuisadres opgestuurd. Hierop staat echter niet vermeld waarop je bloed en urine getest werden. Wil je deze factuur hoegenaamd niet thuis ontvangen? Bespreek dit dan met je arts.

Gebruik geen zelftest om soa's op te sporen. De meeste zijn onbetrouwbaar en ingewikkeld, waardoor je er makkelijk fouten mee maakt. Bovendien testen ze meestal slechts op één soa en ontbreekt begeleiding of voorlichting door een professioneel hulpverlener. 

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar