HomeZiekte en behandelingKlachten en ziektenSinusitis

Welke zijn de symptomen?


Eerst heb je de typische klachten van een verkoudheid: neusloop, verstopte neus of niezen. Het snot is aanvankelijk waterachtig van kleur. Net als bij een vorderende verkoudheid, is het snot bij sinusitis vaak dikker, heeft het een geel-groene kleur en soms ook een slechte geur. Als het snot vanuit de neusholte naar de keel loopt (postnasale drip) ontstaat een irriterende hoest

Naast de klachten van een verkoudheid krijg je ook pijn in het aangezicht en kan je minder goed ruiken. Je hebt een vol gevoel in het gezicht en de pijn is dikwijls ’s morgens al aanwezig. Vaak is er ook hoofdpijn

De pijnklachten hangen af van de plaats van de ontsteking. Vaak komen ze maar aan een zijde van het gezicht voor. Er ontstaat een doffe, kloppende pijn ter hoogte van de getroffen bijholte. De pijn kan uitstralen naar de oren, ogen en kaken. Soms lijkt de pijn op tandpijn. De pijn kan worden uitgelokt of toenemen tijdens het kauwen of als je je voorover bukt.

Bij een ernstigere ontsteking kunnen er bijkomende ziekteverschijnselen zijn zoals:

  • koorts;
  • een algemeen ziektegevoel;
  • gebrek aan eetlust.

Vormen

Naast lichte vormen van sinusitis onderscheiden we een acute en chronische vorm.

  • Een acute sinusitis duurt minder dan vier weken. Ze gaat gepaard met de typische symptomen van verstopte neus, pijn aan de getroffen bijholte en een irriterende hoest. Door een aangepaste behandeling is de kans op de overgang naar een chronische sinusitis klein. 
  • Bij een chronische sinusitis, die langer dan zes maanden duurt, worden de slijmvliezen van sinussen onomkeerbaar aangetast. 

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM