HomeZiekteKlachten en ziektenSlecht ruikende adem

Hoe wordt een slecht ruikende adem veroorzaakt?

De oorzaak van een slecht ruikende adem ligt bijna altijd in de mond. Bacteriën zetten er immers voedselresten, dode cellen en slijmen om tot zwavelgassen, die verantwoordelijk zijn voor de slechte geur. 

De bacteriën bevinden zich voornamelijk achteraan op de tongrug en in de tandplak in de holten tussen de tanden en tegen de tandvleesrand. Ze groeien goed in een slecht onderhouden mond en droge mond.

Wordt de tandplak niet regelmatig verwijderd, ontstaat tandsteen en een ontsteking van het tandvlees. Als deze ontsteking niet tijdig wordt aangepakt, breidt ze uit naar het omliggende weefstel (parodontitis). Zowel een tandvleesontsteking als parodontitis zijn vaak de oorzaak van een slecht ruikende adem.

Omdat je mond ’s nachts droog is en de bacterieën de kans kregen zich te vermenigvuldigen, heeft vrijwel iedereen een ademgeur bij het ontwaken. Die verdwijnt doorgaans door iets te drinken.

Minder frequente oorzaken

Soms ligt de oorzaak in de neus, meer bepaald door een ontsteking van de sinussen. Bij kinderen kan ook een vreemd voorwerp in de neus een infectie veroorzaken die een slechte geur teweegbrengt. 

Het probleem kan ook worden veroorzaakt door een ontsteking van de amandelen, soms ook door loskomende verkalkingen die gevormd worden in diepere groeven van de amandelen. 

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn aandoeningen van het maagdarmstelsel of de luchtwegen slechts zelden de oorzaak van een slecht ruikende adem. 

Uiterst zelden is een ademgeur een symptoom van een ernstigere aandoening zoals suikerziekte, nierlijden of leverfalen.

Andere oorzaken

  • Voedingsmiddelen
    Look, rauwe ajuin, kolen, vetten en eiwitten kunnen leiden tot een slecht ruikende adem. 
  • Genotsmiddelen
    Onder meer alcohol en roken geven een ademgeur. Roken heeft bovendien een nadelige invloed op het tandvlees en draagt ook op die manier bij tot een slecht ruikende adem. 
  • Geneesmiddelen
    Soms ontstaat een slechte adem als nevenwerking van medicatie. Sommige geneesmiddelen veroorzaken ook een droge mond, wat de bacteriële groei stimuleert.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar