HomeZiekteKlachten en ziekten

Tandplak

Tandplak is een witgele aanslag op de tanden die voor het grootste deel uit bacteriën bestaat. Deze zetten er suikers om in zuren, die het tandglazuur aantasten en cariës kunnen veroorzaken.

Door een toename van het aantal bacteriën in tandplak kan bovendien een tandvleesontsteking optreden. Een andere vervelende eigenschap van tandplak is dat het ook een slechte ademgeur geeft.

Ontstaan

Het tandoppervlak is bedekt met een dunne doorzichtige film, bestaande uit glycoproteïnen afkomstig uit het speeksel. Op deze film hechten zich bacteriën vast die afkomstig zijn uit de mond- en keelholte. Door de suikers uit achtergebleven voedselresten kunnen ze er groeien en tandplak vormen. 

Tandplak stapelt zich vooral op op plaatsen die moeilijk te reinigen zijn: 

  • tussen de tanden; 
  • in de groeven tussen de tandvleesrand en de tandhals; 
  • in de groeven van het kauwvlak van de achterste tanden. 

Tandplak kan zich ook opstapelen door een afwijkende stand van de tanden of slecht aansluitende vullingen. Wordt tandplak niet verwijderd, kan het verkalken tot tandsteen. Ook dit zorgt voor een onregelmatig oppervlak van de tand en kan op die manier bijdragen tot een verdere aangroei van tandplak.

Hoe voorkomen?

Een goede mondhygiëne is noodzakelijk om tandplak tegen te gaan.

Tracht bovendien suikers buiten de maaltijden te vermijden, want deze vormen een goede voedingsbodem voor bacteriën.

Tandsteen verwijderen

Een regelmatige controle bij de tandarts (minstens eenmaal per jaar) is aangewezen om verkalkte tandplak (tandsteen) te verwijderen. Dit gebeurt met een haakje of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft. 

Omdat sommigen meer tandsteen aanmaken dan anderen, is het mogelijk dat een jaarlijks bezoek aan de tandarts niet volstaat om tandsteen te verwijderen. Je tandarts is het best geplaatst om je te informeren of dit bij jou al dan niet het geval is.

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar