HomeZiekteKlachten en ziekten

Tekenencefalitis

Sommige teken kunnen een virus overbrengen dat een ontsteking van de hersenen en hersenvliezen kan veroorzaken.

Wat?

De ziekte, ook wel TBE (tickborne-encephalitis) of FSME (Frühsommer Meningo-Enzephalitis) genoemd, wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door teken. 

Teken besmet met dit virus komen vooral voor in bosrijke streken in Centraal- en Oost-Europa en in sommige gebieden van Noord-Europa. Maar slechts een kleine minderheid van de teken in deze gebieden is besmet met het virus.

Het risico is seizoensgebonden: vanaf de vroege lente (april) tot en met de herfst (oktober).

Symptomen

De infectie verloopt meestal zeer mild zonder symptomen of met vage griepachtige klachten. 

Slechts in een minderheid van de gevallen zullen er neurologische klachten met hersen- en/of hersenvliesontsteking optreden. Maar ook dan zal de ziekte meestal zonder blijvende letsels voorbijgaan. 

In de ex-USSR, vooral in Siberië, bestaat een agressievere variant van het virus.

Hoe voorkomen?

Het virus kan al zeer snel na de tekenbeet worden overgedragen. Als het om een besmette teek gaat, is de overdracht van het virus vaak reeds gebeurd op het ogenblik dat de teek wordt opgemerkt. 

Aangezien het om een virale infectie gaat, zijn antibiotica  niet werkzaam tegen tekenencefalitis. 

Maatregelen om tekenbeten te voorkomen zijn hier dus erg belangrijk. Tegen tekenencefalitis bestaat wel een vaccin dat preventief kan werken. Het is aanbevolen als je op reis gaat naar gebieden waar besmette teken voorkomen en je veel buitenactiviteiten plant zoals wandelen, rondtrekken of kamperen.  

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen