HomeZiekteKlachten en ziekten

Trichomonas

Trichomonas is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), veroorzaakt door de parasiet Trichomonas vaginalis. 

Een besmetting kan een ontsteking van de vagina, plasbuis of blaas geven. Deze infectie is niet zo ernstig en goed te behandelen.

Symptomen

Je kunt trichomonas hebben zonder het te weten, want een besmetting kan jarenlang zonder klachten verlopen. Hierdoor kun je de infectie, door onveilig te vrijen, ongemerkt aan anderen doorgeven

Vrouwen hebben vaker klachten dan mannen. Een ontstoken vagina kan jeuk veroorzaken. Ook een toename van vaginaal vochtverlies is mogelijk. Dit vochtverlies kan geelgroen zijn met schuimbelletjes en onaangenaam ruiken. De vagina en schaamlippen kunnen rood gezwollen en pijnlijk zijn, waardoor plassen pijnlijk kan zijn. 

Mannen hebben zelden klachten. Soms is er ’s morgens wat vochtverlies langs de penis. De uitgang van de plasbuis kan geïrriteerd zijn en plassen kan een branderig gevoel geven.

Behandeling

Een trichomonas-infectie wordt behandeld met antibiotica. Het is belangrijk dat jij en je partner op hetzelfde moment behandeld worden. Zo vermijd je dat je mekaar steeds opnieuw besmet. 

Waarschuw ook je vroegere bedpartners, zeker deze van de afgelopen maand, zodat ze zich kunnen laten testen en zo nodig behandelen.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar