HomeZiekteKlachten en ziektenVerkoudheid

Wat kan ik zelf doen?

Je kan zelf een en ander doen om de klachten te verminderen.

  • Drink regelmatig om het brandende gevoel in de keel te verlichten. 
  • Spoel regelmatig je neus met een zoutwateroplossing om de klachten te verminderen. Hoewel ze dit meestal niet aangenaam vinden, is dit ook een ideaal middel bij baby’s en jonge kinderen.
    Je kan een zoutwateroplossing kant-en-klaar kopen bij de apotheker of eventueel zelf maken (9 g zout in een liter lauw water). Maak je ze zelf, zorg er dan voor dat je proper werkt. Giet de oplossing in een uitgekookte fles en bewaar ze maximaal drie dagen in de koelkast. 
  • Maak een dichtgeplakt oog vrij met een compresje met wat zoutwateroplossing op. Net als de verkoudheid gaat dit vanzelf over.
  • Vermijd extra irritatie van de slijmvliezen, bijvoorbeeld door rook. Door te roken kunnen verkoudheidsklachten langer aanhouden.

Het is niet duidelijk of snuiten of ophalen van de neus beter is als je een loopneus hebt. Als je snuit, snuit dan elk neusgat afzonderlijk, zonder te persen.

Stomen verlicht bij sommige mensen de klachten.
Draai in de badkamer de warmwaterkraan van je douche of bad open. Adem de stoom die in de gesloten ruimte ontstaat in.
Je kan ook stomen boven een kom warm water van maximaal 60°C (een liter is voldoende). Adem de damp in met een handdoek over het hoofd. Pas op voor verbranding door het morsen van water of het inademen van te hete stoom. Voeg geen producten toe aan het water, want hun nut is niet bewezen. Bovendien kunnen ze prikkelend en zelfs schadelijk zijn.
Stomen is af te raden voor kinderen, zeker als ze jonger zijn dan zes jaar omdat het neusslijmvlies sneller kan verbranden.  

Om verspreiding te beperken, houd je bij hoesten of niezen steeds een zakdoek voor je mond en je neus. Was ook regelmatig je handen en doe dit zeker na hoesten of niezen.

Geneesmiddelen?

Er zijn tal van middelen vrij verkrijgbaar om een verkoudheid te bestrijden en te voorkomen. Hun werkzaamheid is niet bewezen en erg twijfelachtig.

Je hoeft zeker geen antibiotica te nemen om de verkoudheidsvirussen te doden. Ze helpen niet. Je lichaam bestrijdt zelf de verkoudheid door afweerlichaampjes aan te maken.

Bij hoofd- of spierpijn kun je een pijnstiller nemen op basis van paracetamol. Respecteer de juiste dosering voor elke leeftijd. 

Hoewel ze af te raden zijn wegens hun beperkte werkingsduur en bijwerkingen, kun je bij een verstopte neus ontzwellende neusdruppels gebruiken. Dien ze evenwel nooit toe aan kinderen zonder advies van arts of apotheker. Lees aandachtig de bijsluiter en gebruik de neusdruppels nooit langer dan vijf dagen. Bij langer gebruik kunnen ze leiden tot verslaving. Daarenboven beschadigen ze het neusslijmvlies en zullen ze je klachten in stand houden in plaats van verlichten. 

Een hoest zal meestal na een week vanzelf verdwijnen. Slijmhoest hoef je niet te bestrijden, omdat dit een verdedigingsmechanisme van het lichaam is. Regelmatig kleine hoeveelheden drinken, kan soelaas brengen. Het gebruik van hoestremmende siropen en slijmverdunners raden we in dit geval af. Bij een verkoudheid werd hun werking nooit bewezen.

Veelgestelde vragen

www.thuisarts.nl, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar