Vermoeidheid heeft niet noodzakelijk te maken met een druk leven. Futloosheid kan even goed voorkomen wanneer men weinig om handen heeft.
Naast buitengewone inspanningen of slaaptekort kan vermoeidheid ook onderliggende oorzaken hebben. Vaak zullen verschillende oorzaken samen bijdragen tot je vermoeidheid.
Het is niet altijd gemakkelijk om de reden van vermoeidheid op te sporen. Soms is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. Bovendien gebeurt het ook dat men het onderliggende probleem niet wil erkennen. Zo kan het moeilijk zijn om toe te geven dat stress, emotionele overbelasting of een psychologisch probleem je vermoeidheid veroorzaakt.
Deze vermoeidheid heeft te maken met hoe je je voelt en waar je aan denkt. Je bent 'het' moe of hebt een gebrek aan motivatie. Als je je bij het opstaan futloos voelt, heb je vaak te kampen met psychische vermoeidheid.
Vele oorzaken zijn mogelijk:
Vele factoren beïnvloeden je fitheid: hoeveel je beweegt, wat je eet, hoe goed je slaapt, welke genotsmiddelen. Lichamelijke vermoeidheid gaat grotendeels over hoe je omgaat met je lichaam, maar ook heel wat ziekten veroorzaken de vermoeidheid:
Indien je meer dan zes maanden vermoeid bent, de vermoeidheid niet veroorzaakt wordt door overmatige inspanning en niet verbetert door te rusten, is het mogelijk dat je lijdt aan systemische inspanningsintolerantie (chronisch vermoeidheidssyndroom, CVS). Deze aandoening heeft een grote weerslag op het professionele, sociale en persoonlijke leven.