HomeZiekteKlachten en ziekten

Verslaving

Een pintje, een jointje, een pilletje, een gokje, gamen… Een doorsnee gebruiker of is er meer aan de hand?

De meest bekende verslavingen zijn deze voor alcohol, nicotine, drugs, en medicatie. Daarnaast is er gedrag dat verslavend kan werken zoals gokken, gamen en internet.

Als je het gebruik niet meer onder controle kan houden, ben je geen sporadische gebruiker meer en is er sprake van verslaving. Wanneer die overgang juist plaatsvindt, is moeilijk vast te stellen. Dit is afhankelijk van het middel, de persoon en de omgeving. 

Verslaafden kunnen hun gebruik soms goed verborgen houden, waardoor het voor de omgeving niet meteen duidelijk is dat er problemen zijn. 

Omgaan met een verslaafd persoon is vaak heel erg lastig. Zeker als het iemand is uit je nabije omgeving. Meestal wordt het probleem ontkend, waardoor een gesprek hier rond moeilijk is. 

Kenmerken

 • Geestelijke afhankelijkheid
  Je verlangt steeds meer naar het middel, je gebruikt meer dan je van plan was en je voelt je helemaal niet prettig zonder.
  Veel mensen raken verslaafd en blijven gebruiken omwille van de roes, om problemen van zich af te zetten en negatieve gevoelens te verdringen.
 • Lichamelijke afhankelijkheid
  De lichamelijke afhankelijkheid merk je aan de (soms hevige) lichamelijke reacties als je stopt met gebruiken. Je hebt ook steeds meer nodig om het zelfde effect te krijgen. 
  • Stimulerende middelen kunnen iemand meer zelfzeker maken, maar kunnen ook opgefokt gedrag veroorzaken. 
  • Verdovende middelen maken eerder sloom en onverschillig.

Veelgestelde vragen

Nathalie Deschepper, adviserend paramedicus CM Midden-Vlaanderen

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen