HomeZiekteKlachten en ziekten

Winterdepressie

Als mensen in de herfst en winter minder energie hebben en zich somber voelen, spreekt men soms van een winterdip. De meeste mensen voelen zich vanzelf weer beter als de lente in zicht komt en de dagen langer worden. 

Sommige personen zijn echter zodanig belemmerd in hun normale functioneren en kunnen bijvoorbeeld hun werk nog maar moeilijk uitvoeren. Dan kan er sprake zijn van een depressieve stoornis. Als die depressieve klachten jaren achtereen rond dezelfde tijd terugkomen, spreken we van een seizoensdepressie. Meestal gaat het om een winterdepressie en verdwijnen de klachten weer in het voorjaar. 

Uitzonderlijk valt de piek van depressieve klachten in de zomer.

Ontstaan

Een winterdepressie lijkt samen te gaan met een aantal factoren. 

  • Gebrek aan daglicht
    In de winter zijn de dagen korter, is het licht minder fel en brengen mensen minder tijd buiten door. Dit verstoort de biologische klok die onder meer het slaap-waakpatroon regelt. Te weinig daglicht zorgt ervoor dat het lichaam het hormoon melatonine langer aanmaakt en dit veroorzaakt moeheid en de slaperigheid. 
  • Associatie met de wintermaanden
    Voor veel mensen gaat de feestperiode gepaard met spanning en stress, bijvoorbeeld als er ruzie is in de familie, als je een dierbare verloor of als je alleenstaand bent. In de winter zijn we letterlijk en figuurlijk meer naar binnen gericht. In de zomer vinden we vaak meer afleiding en zijn we minder geconfronteerd met zaken die zich ‘in onszelf’ afspelen.

Veelgestelde vragen

Nathalie Deschepper, adviserend paramedicus CM Midden-Vlaanderen

Ga ook naar