HomeZiekteKlachten en ziektenWratten

Hoe worden wratten behandeld?

Omdat het lichaam afweerstoffen opbouwt om zelf de wrat te vernietigen, verdwijnt ze meestal spontaan binnen de twee jaar. Vaak is het dan ook niet nodig om een wrat te behandelen.

Bevriezen

Je arts kan een hinderlijke of pijnlijke wrat behandelen door ze te bevriezen. Deze behandeling geeft evenwel geen garantie dat de wrat zal verdwijnen. Bovendien kan ze vooral voor kinderen pijnlijk zijn.

De arts gaat de wrat te lijf met ijskoude, vloeibare stikstof tot -170°. Daardoor bevriest de wrat en sterft ze af. Vaak moet de behandeling meerdere keren herhaald worden met een tussenpoos van enkele weken. Langer dan drie maanden behandelen heeft echter geen zin. 

Deze techniek veroorzaakt over het algemeen geen littekens. Wel kan de huid tijdelijk verkleuren, maar dit euvel verdwijnt spontaan. De plaats waar de wrat bevroren werd, voelt nadien aan zoals een brandwonde. Dit is voor kinderen erg pijnlijk

Gebruik geen middelen om wratten zelf te bevriezen. Ze zijn minder doeltreffend dan bevriezing door een arts en je kan jezelf ernstige brandwonden toebrengen op de omliggende huid.

Behandeling met salicylzuur

Je arts kan je ook een zalf met salicylzuur in hogere concentratie voorschrijven. 

Voor een goed gebruik gelden dezelfde tips als bij de producten met salicylzuur die je zonder voorschrift kan verkrijgen in lagere concentratie.

Andere

Naast bevriezing en een behandeling met salicylzuur bestaan er nog andere methodes, die evenwel niet worden aangeraden.

  • Verbranden
    Dit is een agressieve manier om wratten te verwijderen. Vaak ontstaan littekens die vooral op de voetzolen blijvende hinder geven.
  • Wegsnijden
    Dit garandeert niet dat het virus volledig wordt weggenomen. Bovendien kunnen er littekens ontstaan die op drukplaatsen erg pijnlijk kunnen zijn. 
  • Lasertherapie
    Voor een routine-behandeling is dit een te dure techniek, te pijnlijk en de resultaten zijn niet beter dan bij bevriezing. Kan wel interessant zijn voor uitgebreide platte wratten in het gezicht.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar