HomeZiekteKlachten en ziektenWratten

Hoe worden wratten veroorzaakt?

Wratten worden veroorzaakt door bepaalde types van het humaan papillomavirus. Het virus gedijt goed op vochtige en onregelmatige oppervlakten. Typische plaatsen waar je met het virus in contact komt, zijn vloeren in zwembaden, kleedkamers van sportzalen en openbare douches. 

Omdat je afweersysteem antistoffen opbouwt, verdwijnen de wratten uiteindelijk vanzelf. Bij de helft gebeurt dit binnen het jaar, bij twee derde binnen de twee jaar. Een zeldzame keer blijven ze meerdere jaren aanwezig. 

Gezien er verschillende types van het virus bestaan, is het best mogelijk dat je meerdere keren wratten krijgt.

Besmetting

Je raakt besmet door direct contact tussen het virus en je huid. Je bent vooral vatbaar voor het virus bij beschadiging of verweking van de huid. 

Als je op één plaats een wrat hebt, loop je meer risico om ook op andere plaatsen wratten te krijgen. Ze verspreiden zich immers gemakkelijk van de ene plaats naar de andere. Wratten komen daarom vaak in groepjes voor. 

Risicofactoren

Wratten komen meer voor bij mensen met een verminderde weerstand. Dit betekent evenwel niet dat iedereen die wratten heeft, met een verminderde weerstand kampt. 

Ook kinderen en jongeren hebben meer last van wratten, omdat ze vaker in contact komen met het virus (kleedkamers, zwembaden). Bovendien hebben kinderen bij een eerste contact nog geen weerstand opgebouwd. 

Heb je een wondje op je huid, dan ben je op die plaats extra vatbaar voor infectie met het virus. 

Prutsen aan een wrat verhoogt het risico op verspreiding. Hierdoor zie je bij kinderen die nagelbijten of duimzuigen vaak verschillende wratten rond de oorspronkelijke wrat.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar