HomeZiekteKlachten en ziektenWratten

Wat kan ik zelf doen?

Producten op basis van salicylzuur

Wratten verdwijnen meestal vanzelf en hoef je niet te behandelen

Wil je ze toch aanpakken, ga je het best naar je huisarts. Die kan de wrat behandelen of een product op basis van salicylzuur in hoge concentratie voorschrijven. 

In je apotheek kan je ook zonder voorschrift druppels kopen op basis van salicylzuur, maar de concentratie ervan is meestal onvoldoende om effect te hebben.

Druppels genieten de voorkeur op zalven of pleisters. Ze sparen het best de omliggende huid indien je ze bij het aanstippen goed beschermt. Het salicylzuur mag enkel op de wrat worden gebruikt. Het zuur tast immers ook gezonde huid aan en kan klachten veroorzaken zoals huidirritatie, branderig gevoel of korstvorming. 

Wratten aanstippen met salicylzuur is een intensieve en langdurige behandeling. Je moet de wratten dagelijks aanstippen en dit gedurende meerdere weken. Gebruik dit product evenwel nooit voor wratten op slijmvliezen, genitale wratten of parelwratten.  

Tips voor een goed gebruik

  • Lees vooraf goed de bijsluiter
  • Verhoog het effect van het product door de aangetaste huid vooraf te weken in warm water en te drogen. 
  • Stip de wrat dagelijks aan met enkele druppels door gebruik van het bijgevoegd penseeltje. 
  • Bescherm zorgvuldig de gezonde huid rondom de wrat, bijvoorbeeld met witte vaseline of een pleister met een opening in het midden. 
  • Breng de druppels bij voorkeur ’s avonds aan. Doe je het toch ’s morgens, laat de druppels dan even opdrogen en bedek de wrat vervolgens met een pleister. 
  • Verwijder dode huidcellen met een puimsteen of vijltje. Gebruik ze nadien niet meer voor andere delen van de huid. 
  • Gebruik het product nooit langer dan vermeld op de bijsluiter. Raadpleeg je arts als de klachten toenemen of als je na drie maanden geen resultaat bereikt.

Andere middelen

Naast producten met salicylzuur bestaan er nog andere middelen die vrij verkrijgbaar zijn zoals zilvernitraatstiften, middelen op basis van plantensappen (stinkende gauwe en levensboom), tabletten op basis van zink en magnesium. Je gebruikt ze beter niet omdat ze onvoldoende doeltreffend zijn of omdat hun gebruik in vraag gesteld wordt.  

Ook middelen om de wratten zelf te bevriezen koop je beter niet. Ze zijn minder doeltreffend dan bevriezing door een arts en je kan jezelf ernstige brandwonden toebrengen.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar