Wratten verdwijnen meestal vanzelf en hoef je niet te behandelen.
Wil je ze toch aanpakken, ga je het best naar je huisarts. Die kan de wrat behandelen of een product op basis van salicylzuur in hoge concentratie voorschrijven.
In je apotheek kan je ook zonder voorschrift druppels kopen op basis van salicylzuur, maar de concentratie ervan is meestal onvoldoende om effect te hebben.
Druppels genieten de voorkeur op zalven of pleisters. Ze sparen het best de omliggende huid indien je ze bij het aanstippen goed beschermt. Het salicylzuur mag enkel op de wrat worden gebruikt. Het zuur tast immers ook gezonde huid aan en kan klachten veroorzaken zoals huidirritatie, branderig gevoel of korstvorming.
Wratten aanstippen met salicylzuur is een intensieve en langdurige behandeling. Je moet de wratten dagelijks aanstippen en dit gedurende meerdere weken. Gebruik dit product evenwel nooit voor wratten op slijmvliezen, genitale wratten of parelwratten.
Naast producten met salicylzuur bestaan er nog andere middelen die vrij verkrijgbaar zijn zoals zilvernitraatstiften, middelen op basis van plantensappen (stinkende gauwe en levensboom), tabletten op basis van zink en magnesium. Je gebruikt ze beter niet omdat ze onvoldoende doeltreffend zijn of omdat hun gebruik in vraag gesteld wordt.
Ook middelen om de wratten zelf te bevriezen koop je beter niet. Ze zijn minder doeltreffend dan bevriezing door een arts en je kan jezelf ernstige brandwonden toebrengen.