HomeZiekteKlachten en ziekten

Zonnebrand

Zonlicht bestaat uit infraroodstralen, zichtbaar licht en drie soorten ultravioletstralen. 

Zonnebrand treedt op door overmatige blootstelling aan de UV-stralen van het zonlicht.

UVA- en UVB-stralen beschadigen voornamelijk het huidoppervlak en brengen onomkeerbare veranderingen teweeg in het erfelijke materiaal van de cellen. De schade uit zich op langere termijn door snellere veroudering van de huid en/of goed- en kwaadaardige huidkwalen.

Zonnebrand is een belangrijke risicofactor voor een melanoom. Zo hebben volwassenen die tijdens hun kinder- en jeugdjaren meerdere keren na elkaar ernstige zonnebrand opliepen, meer kans op huidkanker.

Symptomen

Zonnebrand treedt op als de huid meer UV-straling krijgt dan deze kan verdragen. Omdat het zonnekapitaal van de mens beperkt is, kun je je huid namelijk slechts een bepaald aantal uren ongestraft aan de zon blootstellen. Is je zonnekapitaal eenmaal opgebruikt, dan verschijnen de eerste verouderingstekens: de huid verdunt, rimpelt en vertoont vlekken. In dit stadium wordt ook het gevaar van huidkanker reëel.

  • Een lichte verbranding geeft een rode, pijnlijke huid.
  • Bij een ernstige verbranding:
    • krijg je een rode, pijnlijke huid en verschijnen er vochtblaasjes op de huid; 
    • word je misselijk.
Wees ook waakzaam voor symptomen van een zonneslag, zoals hartkloppingen en hoofdpijn .

Zonneweetjes

  • De zon is ook gevaarlijk voor de ogen. Zo kan het bindvlies verbranden, waardoor er een ontsteking kan optreden. De zon kan ook cataract (staar) veroorzaken. Hierbij wordt de ooglens aangetast, waardoor het zicht vertroebelt. Een goede zonnebril is onmisbaar, zodat de ogen geen schade kunnen oplopen.
  • De zon heeft ook positieve kanten. Zo stelt ze de huid in staat om vitamine D te produceren. Die is onmisbaar voor de stevigheid en de groei van de beenderen. Om voldoende vitamine D aan te maken, volstaat een dagelijkse korte wandeling in de buitenlucht.
  • De zonnebank is minstens even schadelijk als de zon. 

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar


Download