Zonnebrand treedt op door overmatige blootstellingaan de UV-stralen van het zonlicht.

Wat?

UVA- en UVB-stralen beschadigen voornamelijk het huidoppervlak en brengen onomkeerbare veranderingen teweeg in het erfelijke materiaal van de levende cellen. De schade uit zich op langere termijn door snellere veroudering van de huid en/of goed- en kwaadaardige huidkwalen.

Zonnebrand is een belangrijke risicofactor voor een melanoom. Zo hebben volwassenen die tijdens hun kinder- en jeugdjaren meerdere keren na elkaar ernstige zonnebrand opliepen, meer kans op huidkanker.

Symptomen

Zonnebrand treedt op als de huid meer UV-straling krijgt dan deze kan verdragen. Omdat het zonnekapitaal van de mens beperkt is, kun je je huid namelijk slechts een bepaald aantal uren ongestraft aan de zon blootstellen. Is je zonnekapitaal eenmaal opgebruikt, dan verschijnen de eerste verouderingstekens: de huid verdunt, rimpelt en vertoont vlekken. In dit stadium wordt ook het gevaar van huidkanker reëel.

Een lichte verbranding geeft een rode, pijnlijke huid.

Bij een ernstige verbranding:
  • krijg je koorts en koude rillingen;
  • word je misselijk en moet je braken;
  • kunnen ook hartkloppingen en hoofdpijn optreden.

Zonneweetjes

  • De zon is ook gevaarlijk voor de ogen. Zo kan het bindvlies verbranden, waardoor er een ontsteking kan optreden. De zon kan ook cataract (staar) veroorzaken. Hierbij wordt de ooglens aangetast, waardoor het zicht vertroebelt. Een goede zonnebril is onmisbaar, zodat de ogen geen schade kunnen oplopen.
  • De zon heeft ook positieve kanten. Zo stelt ze de huid in staat om vitamine D te produceren. Die is onmisbaar voor de stevigheid en de groei van de beenderen. Om voldoende vitamine D aan te maken hoef je echter niet urenlang in de zon te liggen bakken. Een dagelijkse wandeling van enkele minuten in de buitenlucht volstaat.
  • De zonnebank is minstens even schadelijk als de zon. Twintig beurten per jaar is daarom het maximum. Laat tussen twee beurten ook steeds minstens 24 uur zitten en ga na de zonnebank niet meteen in de zon.

Veelgestelde vragen

Bron: ‘Zal ik de dokter bellen? Medisch ABC voor het hele gezin’, dokter Michiel Callens, uitgeverij Lannoo, 2009, 319 pagina’s

Ga ook naar


Download