HomeProfessioneelZorgverleners

Artsen

In deze rubriek vind je, als arts, meer informatie over diverse reglementeringen en administratieve procedures

De dossiers bevatten ook formulieren om de tegemoetkoming aan te vragen.

Medicatie en COVID-19

De Belgische Gezondheidsinstanties en experten, waaronder deze van BAPCOC, roepen op om geen antibiotica voor te schrijven voor thuis behandelde patiënten met mogelijke of bevestigde COVID-19, ook geen azithromycine. Er is geen bewezen werkzaamheid van azithromycine bij COVID-19 (ondanks circulerende berichten daarover) maar er zijn risico’s aan verbonden. Lees meer op www.bcfi.be.  

Wanneer thuis antibiotica gestart wordt voor behandeling van een bacteriële pneumonie, blijft amoxicilline 3x1g/dag gedurende zeven dagen de eerste keuze behandeling. Bij vermoeden van slikpneumonie of bij co-morbiditeit wordt amoxi-clav 3x875 mg/dag aangeraden, eveneens gedurende zeven dagen. Moxifloxacine wordt strikt voorbehouden voor patiënten met penicilline-allergie.

Er werd reeds eerder opgeroepen om hydroxychloroquine (Plaquenil®) of chloroquine (enkel als grondstof beschikbaar) niet voor te schrijven ter preventie van een COVID-19 infectie, noch voor thuis behandelde patiënten met mogelijke of bevestigde COVID-19. Lees meer op www.bcfi.be.

Recip-e

Recip-e is de elektronische variant van het papieren voorschrift.

Op termijn moet Recip-e het papieren voorschrift volledig vervangen. Momenteel geldt dit systeem enkel voor voorschriften voor geneesmiddelen. Andere voorschriften zoals voor kinesitherapie of bandagisterie moeten nog steeds op papier worden afgeleverd.

Lees meer

Word adviserend arts bij CM

Als adviserend arts vervul je een sleutelrol in CM. Je kijkt na of iemand recht heeft op een tegemoetkoming. Daarover geef je advies aan onze leden en aan zorgverleners. Elke dag pak je zo nieuwe medische uitdagingen aan. In je eigen regio, omringd door een team van artsen en paramedici.

Lees meer en bekijk de vacatures

Elektronisch betalen

Vanaf 1 juli 2022 moet je patiënt de mogelijkheid hebben om elektronisch te kunnen betalen. Dit kan bv. via Bancontact, Payconiq of een overschrijving zijn. 

Nieuw juryrapport

Op de Riziv-site vind je het consensusrapport over het rationeel gebruik van bepaalde geneesmiddelen bij maag- en slokdarmziekten.

Ga naar het rapport