HomeVoordelenZiekte en behandelingTarieven en terugbetalingenCoronavirus

Alles over het coronavirus

Vaccinatie

De vaccinatiecampagne loopt stilaan op zijn einde. Iedereen vanaf de leeftijd van 12 jaar die in België gedomicilieerd is, kreeg de kans om zich gratis te laten vaccineren tegen Covid-19. De laatste groepen zijn nu aan de beurt. Voor sommige personen wordt een extra prik voorzien.

Een antwoord op andere veelgestelde vragen over het vaccin, de vaccinatiestrategie, de vaccinatiecentra of de praktische organisatie van de vaccinatie vind je op www.laatjevaccineren.be, de officiële website van de Vlaamse overheid.

Een duidelijk overzicht wat je in welke situatie moet doen vind je op mijncoronatest.be.

Herstel na Covid-19

Maakte je Covid-19 door en voel je je nog niet helemaal de oude? CM bundelt relevante info en biedt je een specifiek aanbod bij herstel na Covid-19:

 • online cursussen die je helpen om er fysiek en mentaal terug bovenop te komen
 • advies en begeleiding op maat door ergotherapeuten
 • doorverwijzingen naar relevante initiatieven
 • informatie over tegemoetkomingen en terugbetalingen
 • factchecks, tips & tricks

Je vindt alle info terug op www.cm.be/herstel-na-covid.

Veelgestelde vragen

Soorten testen

Ben je bezorgd over je gezondheid (of over symptomen), vraag je het best eerst advies aan je huisarts.

 • Klassieke testen   
  • Moleculaire test (PCR-testen)
   Is de meest voorkomende test, ook wel PCR-test genoemd. Via een wisser in de neusholte en/of keel wordt de aanwezigheid van het Covid-virus opgespoord. De test wordt uitgevoerd door een erkend labo en is uiterst betrouwbaar. Als het resultaat positief is, heb je dus inderdaad Covid-19. Is het negatief, is de kans heel klein dat je toch besmet bent. De test wordt het best afgenomen als je meer dan twee Covid-symptomen hebt of vijf dagen na een hoogrisicocontact als je geen symptomen hebt.
   Een variante van de klassieke PCR-test is de speekseltest. Daarbij wordt geen wisser gebruikt maar moet men flink de keel schrapen en ‘spuwen’ in een testbuisje tot een bepaald minimumniveau. Het staal wordt onderzocht in het labo zoals de klassieke test. De speekseltest is niet commercieel beschikbaar en wordt nu vooral ingezet in het onderwijs.
  • Antigentest
   Spoort stukjes eiwit van het virus op. De test wordt eveneens afgenomen met een keel- en/of neuswisser en ontleed in een labo. De test is minder nauwkeurig dan de moleculaire test. Een negatieve test wordt daarom het best gevolgd door een PCR-test. 
  • Serologische test
   Wordt op het bloed uitgevoerd. De test zoekt antistoffen die je aanmaakt na een besmetting met het virus. Deze test kan belangrijk zijn voor de opvolging na een besmetting. 
 • Antigeen sneltesten
  Zijn een variant van de antigentest. Worden ook afgenomen met een wisser, maar onmiddellijk ontleed met een kit. Na vijftien minuten krijg je al het resultaat.
  De antigeen sneltesten zijn enkel betrouwbaar indien je symptomen hebt en als ze worden uitgevoerd de eerste dagen na het ontstaan ervan. De testen moeten worden afgenomen door iemand die ervoor is opgeleid. Antigeen sneltesten geven nooit voldoende informatie om te bepalen of een quarantaine mag worden ingekort of stopgezet.
  Deze testen worden in bedrijven gebruikt om werknemers te testen indien de veiligheidsmaatregelen niet gerespecteerd kunnen worden of waar een snelle verspreiding bewezen is. De testen zijn gratis voor de werknemers. Ze hebben geen zin bij gevaccineerde personen, want zij hebben mogelijk te weinig virus voor deze testen. Een PCR-test is dan aangewezen.
  Niet alle antigeen sneltesten zijn goedgekeurd zijn door de overheid. Enkel de testen die vermeld worden in de officiële lijst van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten zijn betrouwbaar.
  Meer informatie over de antigeen sneltesten vind je op de site van het Agentschap Zorg & Gezondheid.   
 • Zelftesten
  Er zijn twee types zelftesten: de zelftesten antistoffen en de zelftesten antigenen. 
  • De zelftesten antistoffen zijn een variant van de serologische test. Via een druppel bloed sporen ze antistoffen in je lichaam op. Deze testen geven enkel aan of je ooit besmet bent geweest, maar niet of die besmetting recent was. 
  • De zelftesten antigenen sporen het virus op met een wisser via de neus. De testen zijn beschikbaar in de apotheek. Het resultaat van de test is minder betrouwbaar dan bij een PCR-test. Er zijn veel vals positieve resultaten omdat de test gevoelig is aan temperatuur. Dit is bijvoorbeeld het geval als je de test voor aflezing in de zon legt of als je de test afneemt bij een te lage temperatuur. Om besmetting van je omgeving te voorkomen, moet je bij een positief resultaat je arts of het callcentrum contacteren, en krijg je een code om een klassieke PCR-test uit te voeren. 

Zelftesten kunnen een meerwaarde zijn maar vervangen de veiligheidsmaatregelen niet. Die moet je blijven volgen.
Er circuleren op het internet ook namaaktesten. Deze zijn verboden en het gebruik ervan wordt ten stelligste afgeraden. 
Algemene informatie over zelftesten en screenen op eigen initiatief vind je op de website over bevolkingsonderzoeken.

Surf naar de pagina 'Terugbetaling medische kosten' om te weten welke testen worden terugbetaald.

Corona-maatregelen

Om het coronavirus te stoppen zijn er verschillende regels. Ze zijn belangrijk voor de gezondheid van iedereen, zowel om zelf niet ziek te worden als om niemand ziek te maken. 

Overzicht van de huidige corona-maatregelen

Coronalert-app

Coronalert is een gratis app die helpt om de verspreiding van corona te vertragen. De app maakt gebruik van technologie om de contactopsporing in België te versnellen.

Lees meer over de Coronalert-app

Ga ook naar


Download