HomeVoordelenZiekte en behandelingTarieven en terugbetalingenCoronavirus

Alles over het coronavirus

Soorten testen

Ben je bezorgd over je gezondheid (of over symptomen), vraag je het best eerst advies aan je huisarts.

 • Klassieke testen   
  • Moleculaire test 
   Is de meest voorkomende test, ook wel PCR-test genoemd. Via een wisser in de neusholte en/of keel wordt de aanwezigheid van het Covid-virus opgespoord. De test wordt uitgevoerd door een erkend labo en is uiterst betrouwbaar. Als het resultaat positief is, heb je dus inderdaad Covid-19. Is het negatief, is de kans heel klein dat je toch besmet bent. De test wordt het best afgenomen als je meer dan twee Covid-symptomen hebt of vijf dagen na een hoogrisicocontact als je geen symptomen hebt.
  • Antigentest
   Spoort stukjes eiwit van het virus op. De test wordt eveneens afgenomen met een keel- en/of neuswisser en ontleed in een labo. De test is minder nauwkeurig dan de moleculaire test. Een negatieve test wordt daarom het best gevolgd door een PCR-test. 
  • Serologische test
   Wordt op het bloed uitgevoerd. De test zoekt antistoffen die je aanmaakt na een besmetting met het virus. Deze test kan belangrijk zijn voor de opvolging na een besmetting. 
 • Antigeen sneltesten
  Zijn een variant van de antigentest. Worden ook afgenomen met een wisser, maar onmiddellijk ontleed met een kit. Na vijftien minuten krijg je al het resultaat.
  De antigeen sneltesten zijn enkel betrouwbaar indien je symptomen hebt en als ze worden uitgevoerd de eerste dagen na het ontstaan ervan. De testen moeten worden afgenomen door iemand die ervoor is opgeleid. Antigeen sneltesten geven nooit voldoende informatie om te bepalen of een quarantaine mag worden ingekort of stopgezet.
  Niet alle antigeen sneltesten zijn goedgekeurd zijn door de overheid. Enkel de testen die vermeld worden in de officiële lijst van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten zijn betrouwbaar.
  Meer informatie over de antigeen sneltesten vind je op de site van het Agentschap Zorg & Gezondheid.   
 • Zelftesten
  Zijn een variant van de serologische test. Via een druppel bloed sporen ze antistoffen in je lichaam op. Deze testen geven enkel aan of je ooit besmet bent geweest, maar niet of die besmetting recent was.
  Soms worden ook antigeen sneltesten aangeboden als zelftest. Deze testen moeten worden afgenomen door iemand die ervoor is opgeleid, anders zijn ze niet voldoende betrouwbaar. Ze mogen dus niet als zelftest worden gebruikt.
  Er circuleren op het internet ook namaaktesten. Deze zijn verboden en het gebruik ervan wordt ten stelligste afgeraden.
  Algemene informatie over zelftesten en screenen op eigen initiatief vind je op de website over bevolkingsonderzoeken.

Surf naar de pagina 'Terugbetaling medische kosten' om te weten welke testen worden terugbetaald.

Veelgestelde vragen

Corona-maatregelen

Om het coronavirus te stoppen zijn er verschillende regels. Ze zijn belangrijk voor de gezondheid van iedereen, zowel om zelf niet ziek te worden als om niemand ziek te maken. 

Overzicht van de huidige corona-maatregelen

Coronalert-app

Coronalert is een gratis app die helpt om de verspreiding van corona te vertragen. De app maakt gebruik van technologie om de contactopsporing in België te versnellen.

Lees meer over de Coronalert-app

Ga ook naar


Download