HomeVoordelenZiekte en behandelingTarieven en terugbetalingenCoronavirus

Terugbetaling medische kosten coronavirus

Onkosten binnenland

 • Labotest 
  Er zijn drie mogelijke testen: moleculaire testen, antigentesten en serologische testen. Ze worden terugbetaald door de ziekteverzekering indien een arts ze voorschrijft, een erkend labo ze uitvoert en je onder de Covid-testrichtlijnen valt. De testrichtlijnen bepalen onder meer welke symptomen iemand moet hebben om getest te kunnen worden. Ze veranderen regelmatig en zijn afhankelijk van de testcapaciteit. De voorschrijvende arts gaat in principe na of je onder de testrichtlijnen valt. Voldoe je aan de drie voorwaarden, betaal je geen remgeld en ook supplementen zijn verboden. Ontving je toch een factuur? Neem dan contact op met je ziekenfonds.
  Voldoe je niet aan de voorwaarden en werd toch een test uitgevoerd, kan er een kost worden aangerekend. Informeer je op voorhand hoeveel de test zal kosten. 
  Lees meer over de uitvoering van de testen op de pagina 'Alles over het coronavirus'.
 • Terugbetaling PCR-test voor personen die zich niet kunnen laten vaccineren
  Voor een aantal personen is vaccinatie tegen Covid-19 niet mogelijk wegens allergie of heel ernstige nevenwerkingen na de eerste vaccinatie. Deze personen kunnen dus ook geen Covid Safe Ticket aanvragen op basis van vaccinatie. Zij kunnen dat wel op basis van een PCR-test. Voor deze personen is een terugbetaling mogelijk telkens zij een PCR-test laten uitvoeren. Hiervoor is een verklaring van een referentie-allergoloog nodig.
  Lees meer over de terugbetaling PCR-test voor personen die zich niet kunnen laten vaccineren
 • Testen in het kader van een buitenlandse reis of cultureel evenement
  • Test voor je vertrek naar het buitenland of voor een cultureel evenement
   Indien je je moet laten testen om naar het buitenland te kunnen vertrekken of om een cultureel evenement bij te wonen, moet je deze moleculaire test zelf betalen.
   Een uitzondering zijn de twee gratis testen die van 28 juni tot en met 30 september beschikbaar zijn voor wie nog niet de kans heeft gekregen zich volledig te laten vaccineren. Meer informatie lees je op mijngezondheid.be.
  • Test bij terugkomst uit het buitenland
   Vul het PLF-document (passagier lokalisatie document) in binnen de 48 uur voor je terugkeer in België. Na aankomst ontvang je een bericht indien je een hoog risico hebt op corona. Zo weet je of je in quarantaine moet en of je een test moet laten afnemen. Deze test moet je niet betalen.
 • Sneltesten
  De ziekteverzekering komt tegemoet voor testen uitgevoerd vanaf 23 november. Er is recht op terugbetaling indien de test gebeurt op basis van een voorschrift of een corona prescription code, en je aan de testrichtlijnen voldoet. Je betaalt dan geen remgeld of supplementen. Indien je niet voldoet aan de testrichtlijnen, kan er jou 16,72 euro worden aangerekend. Weet je niet of je recht hebt op de tegemoetkoming, vraag dit dan na vóór de afname van de test. 
  Werkgevers krijgen van de overheid sneltesten ter beschikking.
  Lees meer over de sneltesten op de pagina 'Alles over het coronavirus'.
 • Zelftesten
  Zelftesten antistoffen worden niet terugbetaald door de ziekteverzekering.
  Voor zelftesten antigenen, die beschikbaar zijn in de apotheek, is er een tegemoetkoming indien je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming. Zelf betaal je enkel het remgeld (1 euro per test). Het overige bedrag wordt rechtstreeks verrekend tussen de apotheek en het ziekenfonds via de regeling betalende derde. De tegemoetkoming is beperkt tot twee testen per persoon per week. Heb je geen recht op de verhoogde tegemoetkoming betaal je voor een test ongeveer 8 euro.
  Indien je werkgever aanstuurt op zelftesting moet die de zelftesten ter beschikking stellen. 
  Lees meer over de zelftesten op de pagina 'Alles over het coronavirus'.
 • Kosten raadplegingen
  Het honorarium van de raadpleging of het huisbezoek dat de arts aanrekent om de test uit te voeren, krijg je terugbetaald door de ziekteverzekering. Je betaalt enkel het remgeld  
  Artsen kunnen ook telefonische consultaties houden in het kader van de Covid-19-crisis. Dit zowel voor de triage van mensen die mogelijk besmet zijn met Covid-19 als om de continuïteit van zorg te garanderen voor niet-Covid-patiënten. Voor deze telefonische consultaties betaal je niets: geen remgeld en ook geen ereloonsupplementen.
 • Vervoer naar het ziekenhuis en tussen ziekenhuizen
  Moet je als Covid-19-patiënt naar het ziekenhuis, geldt voor dringend ziekenvervoer hetzelfde tarief als voor andere patiënten.
  Indien je in het kader van het nationale spreidingsplan naar een tweede ziekenhuis moet worden vervoerd, kan er jou niets worden aangerekend. Ook niet voor vervoer naar een ziekenhuis in het buitenland. 
 • Verblijfskosten in het ziekenhuis
  Bij een verplichte quarantaine in het ziekenhuis, ongeacht of je wel of niet ziek bent, geldt de terugbetaling door de ziekteverzekering. Bij een verblijf op een speciale quarantaine-afdeling mogen in geen geval supplementen worden gevraagd. Ook als je opgenomen bent in een eenpersoonskamer omdat er geen plaats is op een tweepersoonskamer of gemeenschappelijke kamer mogen er geen supplementen worden aangerekend.
 • Zuurstof
  Heb je thuis door een Covid-19-besmetting nood aan zuurstof, kan een arts dit voorschrijven en de terugbetaling aanvragen bij het ziekenfonds. Dit is mogelijk voor een periode van drie maanden of drie perioden van één maand, met de mogelijkheid om dit te verlengen tot maximaal negen maanden in totaal. Heb je nadien nog zuurstof nodig, kan een arts-specialist een aanvraag indienen voor chronisch gebruik van zuurstof op basis van een aangetoonde Covid-19-besmetting. 
 • Revalidatie
  Heb je na een Covid-19-besmetting revalidatie nodig, is dezelfde terugbetaling van toepassing als voor patiënten die door andere aandoeningen ernstig verzwakt zijn.
 • CM-verzekeringen 
  Het CM-Hospitaalplan komt voor een ziekenhuisopname tegemoet volgens de normale voorwaarden, met onder meer een tegemoetkoming voor verblijfskosten, geneesmiddelen en honoraria. De verzekering betaalt ook ambulante kosten terug, gemaakt één maand voor en drie maanden na opname.
  Je kunt vragen om de pre/post-periode uit te breiden indien:
  • een opname of prestaties na een opname werden uitgesteld door de coronacrisis;
  • vooronderzoeken worden hernomen of buiten de termijn van één maand voor de opname vallen wegens een uitgestelde opname. 

  Je hospitalisatie kun je gemakkelijk online aangeven.
  Lees meer over de CM-verzekeringen

Onkosten buitenland

Ga ook naar


Download