Je browser is verouderd, waardoor sommige functies op onze website mogelijk niet beschikbaar zijn. Om problemen te voorkomen, raden we je aan om je browser te updaten.
Waarschuwing: Deze website functioneert niet optimaal in Internet Explorer. Voor een optimaal gebruik van onze website raden we aan een andere browser (zoals Google Chrome of Firefox) te installeren.
Momenteel zijn er valse mails in omloop die zogezegd door Doccle worden verstuurd en verwijzen naar documenten van CM. Je kunt deze mails herkennen aan het mailadres van de verzender. Enkel mails verstuurd vanuit community@doccle.be zijn betrouwbaar.Sluiten
Labotest
Er zijn drie mogelijke testen: moleculaire testen, antigentesten en serologische testen. Ze worden terugbetaald door de ziekteverzekering indien een arts ze voorschrijft, een erkend labo ze uitvoert en je onder de Covid-testrichtlijnen valt. De testrichtlijnen bepalen onder meer welke symptomen iemand moet hebben om getest te kunnen worden. Ze veranderen regelmatig en zijn afhankelijk van de testcapaciteit. De voorschrijvende arts gaat in principe na of je onder de testrichtlijnen valt. Voldoe je aan de drie voorwaarden, betaal je geen remgeld en ook supplementen zijn verboden. Ontving je toch een factuur? Neem dan contact op met je ziekenfonds.
Voldoe je niet aan de voorwaarden en werd toch een test uitgevoerd, kan er enkel voor een serologische test maximaal 9,60 euro worden aangerekend.
Een moleculaire test om naar het buitenland te kunnen gaan, moet je wel zelf betalen (zie verder).
Lees meer over de uitvoering van de testen op de pagina 'Alles over het coronavirus'.
Testen in het kader van een buitenlandse reis
Test voor je vertrek naar het buitenland
Indien je je moet laten testen om naar het buitenland te kunnen vertrekken, moet je deze moleculaire test zelf betalen. Hij kost 46,81 euro.
Test bij terugkomst uit het buitenland
Vul het PLF-document (passagier lokalisatie document) in binnen de 48 uur voor je terugkeer in België. Na aankomst ontvang je een bericht indien je een hoog risico hebt op corona. Zo weet je of je in quarantaine moet en of je een test moet laten afnemen. Deze test moet je niet betalen.
Sneltesten
De ziekteverzekering komt tegemoet voor testen uitgevoerd vanaf 23 november. Er is recht op terugbetaling indien de test gebeurt op basis van een voorschrift of een corona prescription code, en je aan de testrichtlijnen voldoet. Je betaalt dan geen remgeld of supplementen. Indien je niet voldoet aan de testrichtlijnen, kan er jou 16,72 euro worden aangerekend. Weet je niet of je recht hebt op de tegemoetkoming, vraag dit dan na vóór de afname van de test.
Lees meer over de sneltesten op de pagina 'Alles over het coronavirus'.
Zelftesten
Zelftesten voor zelfdiagnose worden niet terugbetaal door de ziekteverzekering.
Lees meer over de zelftesten op de pagina 'Alles over het coronavirus'.
Kosten raadplegingen
Het honorarium van de raadpleging of het huisbezoek dat de arts aanrekent om de test uit te voeren, krijg je terugbetaald door de ziekteverzekering. Je betaalt enkel het remgeld
Artsen kunnen ook telefonische consultaties houden in het kader van de Covid-19-crisis. Dit zowel voor de triage van mensen die mogelijk besmet zijn met Covid-19 als om de continuïteit van zorg te garanderen voor niet-Covid-patiënten. Voor deze telefonische consultaties betaal je niets: geen remgeld en ook geen ereloonsupplementen.
Vervoer naar het ziekenhuis en tussen ziekenhuizen
Moet je als Covid-19-patiënt naar het ziekenhuis, geldt voor dringend ziekenvervoer hetzelfde tarief als voor andere patiënten.
Indien je in het kader van het nationale spreidingsplan naar een tweede ziekenhuis moet worden vervoerd, kan er jou niets worden aangerekend. Ook niet voor vervoer naar een ziekenhuis in het buitenland.
Verblijfskosten in het ziekenhuis
Bij een verplichte quarantaine in het ziekenhuis, ongeacht of je wel of niet ziek bent, geldt de terugbetaling door de ziekteverzekering. Bij een verblijf op een speciale quarantaine-afdeling mogen in geen geval supplementen worden gevraagd. Ook als je opgenomen bent in een eenpersoonskamer omdat er geen plaats is op een tweepersoonskamer of gemeenschappelijke kamer mogen er geen supplementen worden aangerekend.
Zuurstof
Heb je thuis door een Covid-19-besmetting nood aan zuurstof, kan een arts dit voorschrijven en de terugbetaling aanvragen bij het ziekenfonds. Dit is mogelijk voor een periode van drie maanden of drie perioden van één maand, met de mogelijkheid om dit te verlengen tot maximaal negen maanden in totaal. Heb je nadien nog zuurstof nodig, kan een arts-specialist een aanvraag indienen voor chronisch gebruik van zuurstof op basis van een aangetoonde Covid-19-besmetting.
Revalidatie
Heb je na een Covid-19-besmetting revalidatie nodig, is dezelfde terugbetaling van toepassing als voor patiënten die door andere aandoeningen ernstig verzwakt zijn.
CM-verzekeringen
Het CM-Hospitaalplan komt voor een ziekenhuisopname tegemoet volgens de normale voorwaarden, met onder meer een tegemoetkoming voor verblijfskosten, geneesmiddelen en honoraria. De verzekering betaalt ook ambulante kosten terug, gemaakt één maand voor en drie maanden na opname.
Je kunt vragen om de pre/post-periode uit te breiden indien:
een opname of prestaties na een opname werden uitgesteld door de coronacrisis;
vooronderzoeken worden hernomen of buiten de termijn van één maand voor de opname vallen wegens een uitgestelde opname.
Ziek tijdens je vakantie in het buitenland
Maakt het coronavirus je ziek tijdens je vakantie in het buitenland, kun je rekenen op terugbetaling door de CM-reisbijstand indien je aan de voorwaarden voldoet. Bewaar bij ambulante zorg (buiten het ziekenhuis) alle betaalbewijzen en bezorg ze bij je thuiskomst aan het ziekenfonds voor terugbetaling. Bij opname in het ziekenhuis moet je binnen de 48 uur de alarmcentrale Mutas verwittigen.
Kunnen familieleden of reisgenoten door jouw ziekte niet naar België terugkeren, zal Mutas een oplossing helpen zoeken.